A Zeneakadémia is alapító tagja egy új európai múzeumi hálózatnak

Csodás együttműködéshez csatlakozott a Zeneakadémia, ami negyven helyszínt fog össze Granadától Firenzéig.

A Zeneakadémiához tartozó Liszt Múzeum és Kodály Múzeum is része lett a zenészek és komponisták emlékházait tömörítő, új európai szövetségnek, a Réseau des Maisons et des Musées de Musiciens d’Europe-nak (Európai Zenészek Házainak és Múzeumainak Hálózata).

Az együttműködés a Centre Européen de Musique (Európai Zenei Központ) kezdeményezésére jött létre. A szövetség alapító dokumentumát vasárnap írták alá Franciaországban, az ünnepélyes ceremónián köszöntőt mondott Plácido Domingo is.

A közlemény szerint a hálózat mintegy negyven helyszínt fog össze, alapító tag lett többek közt a bonni, bécsi és badeni Beethoven Ház, a baden-badeni Brahms Ház, a tarragonai Pablo Casals Alapítvány, a granadai Manuel de Falla-központ, a lipcsei Mendelssohn Ház, a turkui Sibelius Ház, a firenzei Bellini Gyűjtemény, a varsói Chopin Intézet, a bougivali Bizet Múzeum és a lisszaboni Amália Rodrigues Alapítvány. Magyarországról a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két intézménye, a Liszt Múzeum és a Kodály Múzeum csatlakozott a kezdeményezéshez, képviseletükben az utóbbi igazgatója, Sebestyén Theodóra írta alá az egyezményt.

“A Zeneakadémia Európa zenei életében kiemelkedő szerepet visz. A tradíciók ápolása, a Liszt Ferenc szellemiségéhez méltó kreativitás és nyitottság, az egyetemi és koncertközpont kettősségéből fakadó dinamizmus nemcsak a világranglistákon elért előkelő helyezésekben nyilvánul meg, hanem megalapozza az ilyen szakmai és egyúttal a nagyközönségnek is szóló, gyümölcsöző együttműködéseket”

– hangsúlyozta a közlemény szerint Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az együttműködés célja többek közt az, hogy művészeti eseményeket, tematikus évadokat szervezzen, elősegítse fiatal zenészek, kutatók, doktoranduszok csereprogramjait, rezidens fellépéseknek adjon lehetőséget, archívumokat – kottákat, leveleket – digitalizáljon, együttműködést alakítson ki más tudományos és művészeti területekkel, Európán kívüli kapcsolatokat is építsen, valamint oktatási-nevelési programokkal új közönséget vonzzon.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)