Vulkánkitörés után erős földrengés rázta meg La Palma szigetét

A vulkánkitörés óta ez volt a legerősebb földmozgás.

A Cumbre Vieja tűzhányó szeptemberi kitörése óta a legerősebb földrengés rázta meg La Palma szigetét – közölte az RTVE spanyol közszolgálati televízió alapján az MTI. Az RTVE a spanyol földtani intézetre (IGN) hivatkozva arról számolt be, hogy az 5-ös erősségű földmozgást nemcsak La Palmán, de a szomszédos El Hierro, Tenerife és La Gomera szigeteken is érezni lehetett.

Jelentősebb károkról nem érkeztek hírek. A vulkánkitörés óta naponta több tucat kisebb földrengést regisztráltak. Szakértők szerint, mivel ezek fészke több mint harminc kilométeres mélységben található, nem jelentenek komolyabb veszélyt, de jelzik, hogy a sziget déli részén található vulkán aktivitása egyhamar nem fog csillapodni.

Ez nem feltétlenül rossz hír a spanyol fennhatóság alatt lévő, 85 ezer lakosú szigetnek, ahol a tűzhányó egyfajta turisztikai látványossággá vált. A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én kitört. A mintegy 1300 Celsius fokos olvadt kőzet több mint 2500 épületet semmisített meg, illetve 946 hektár területet borít megkövült láva az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint. A szigeten hétezernél is több lakót kellett evakuálni óvintézkedés gyanánt.

 

2,7 Celsius-fokkal lehet melegebb a Föld.

Itt található a világ legmérgezőbb tava.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)