Ha a Pelješac-félszigeten jársz, látogasd meg a tenger alatti borászatot!

Horvátország második legnagyobb félszigetén, a Pelješac-on találjuk a borászatot, ahol nem kisebb attrakcióval szólítják meg a borkedvelőket: ők a tengerben pihentetik a készülő bort.

Ha a klasszikus magyar borospincére gondolunk, egyből a hűs, kissé dohos szagú, fénytől gondosan védett, nyirkos, domboldalakban található pincék jutnak eszünkbe. Persze, már országszerte sokkal fejlettebb és rendezettebb a kép, a professzionális pincék gyönyörűek és rendezettek, precíz bortermeléssel. Amennyiben jártunk bármely francia vagy olasz borvidéken, akkor pedig az évszázados tradíciókról mesélnek a borászatok, pezsgőpincék.

A horvát Edivo egy különleges metódust választott csúcsborainak. A Pelješac-félszigeten, Drace falvacskájában található borászat 2011-ben határozott úgy, hogy kipróbálnak egy elég unortodox módszert és boraikat a tengerben tárolva juttatják el a legkiválóbb állapotukba. Ehhez sok kísérletezés és munka kellett, hiszen eleve a lezárást is úgy kellett kitalálni, hogy az 100%-ban biztosítsa a bor érintetlenségét. Vagyis, hogy kizárólag csak profitáljon a víz alatti létből, a hőmérsékletnek és sötétnek köszönhetően.

Kétféle technikával üzemeltetik tengeralatti borászatukat: egyrészt simán, a palackokat is lemerítik, másrészt egy amforás, még extrább tárolást is kitaláltak. Elmondásuk szerint míg az előbbi egyszerűbb, addig az agyag amforákba tett borosüveges megoldás sokkal több kihívást jelent, de különleges viaszos zárással már megtalálták a számításaikat.

18-25 méter mélyre helyezik el a borospalackokat és az amforákat és legalább 700 napot töltenek a víz alatt, mire megszületik a Navis Mysterium – The Sea Mystery névre keresztelt bor. Több helyen is vannak boraik a tengerben, mégis a legbüszkébbek arra a tárolóra, amit egy 30 éve a tenger fenekén pihenő hajóroncsban alakítottak ki.

Az Edivo borászat természetesen látogatható, mind kóstolásra, mind víz alatti megtekintésre. Igazán extra program, különösen a bor és a tengerek megszállottjainak. Ha Dubrovnik környékén járunk, ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget!

Forrásunk volt: edivovina.hr