Fotó: Unsplash

Viva Las Vegas, avagy elég őrült a város egy szilveszter éjszakához?

Elég őrült Las Vegas egy szilveszter éjszakához? Vagy elég őrültek vagyunk még ahhoz, hogy az év utolsó és első napja legendásan teljen? Nevada legfényesebb pontja teljesen olyan, mint amilyennek képzeltük, de mégis totálisan eltér attól.

A klisék, amiknek bedőlnénk

A sztereotípiák, romantikus fantáziák egészen addig élnek bennünk egy országról, városról, míg el nem jutunk erre a vágyott helyre. Van néhány olyan specifikus célpont, amit a popkultúra annyira intenzíven és nagy dózisban önt felénk, hogy emberöltők óta épül csak épül az imidzse. A teljesség igénye nélkül ilyen például Párizs, Olaszország toszkán vidéke, vagy például Las Vegas is.

Mert mit gondolunk róla? Fékevesztett csillogó-neonfényes oázis a sivatagban, ahol percenként megházasodik egy részeg szerelmespár, a biztonsági őrök is Elvis Presley ruhában feszítenek, a szórakozókomplexumokban minden este fesztiválos headlinerek viszik a show-t, miközben egyszeri kaszinósok elviszik a jackpotot, a Bellagio szökőkútja előtt pedig celebrandik teljesülnek be.

A realitás, ami vállon kocogtat

Ehelyett pedig amit kapunk: embertömegeket, akik muszájból vannak Vegasban, mert a sivatagot, a kanyonokat, természeti csodákat bejárni jöttek, de itt lehet aránylag elérhető áron megszállni, és a csillagtúrák is innen indulnak. Esetleg egy-két bánatos Elvist, szétmosott fehér-arany maskarában, üresen tátongó White Chapelt, ahonnan éppen lejárt slágerek szólnak, piszkosul rossz diner-stílusú étkezdéket, amikben vétek volna enni, de Gordon Ramsay Hell’s Kitchen-je előre foglalós és egyébként is elég kellemetlen ételfotók pörögnek az úgynevezett strip-en (a szállodákkal és kaszinókkal szegélyezett főút) a nagy kivetítőkön.

Becsiccsentett randizók helyett több a ciki holmikba öltözött legénybúcsúzó, neonszín alkohollal megkínált jégkásákkal a kézben, és vagy éppen 5 dollárosokat tömködnek a kínai írásjelekkel ellátott nyerőgépekbe, vagy a telefonnyomkodásba alszanak bele valamelyik kaszinó ülőgarnitúráján.

Csinosan senki sem kaszinózik, több a baseballsapkák száma, mint az elegáns cipőké, ráadásul a kaszinózók még akkor sem sikoltanak fel, ha megszázszorozzák a befektetett összeget. Inkább az európai egyszeri kalandorok hangoskodnak a korlátlanul felszolgált koktélok mennyisége és a beltéri cigarettázás lehetősége miatt. Meg persze azért, mert 6-8 bloody mary után a 100 dolláros bankó könnyen tűnik tízesnek.

A show-k viszont profik, centiméterre kiszámoltak és sok esetben magas szintet hoznak, nagyszerű szakemberekkel. Kivéve, ha a szálloda huszonhetedik emeletén “maga” Michael Jackson dedikál és fotózkodik szintén egy tízesért. Kislánnyal, anyukával, francia bulldoggal.

Ezért olyan tökéletes mégis az év utolsó napjára

A megfejtés azért nem ennyire egyszerű, mert mégis van ebben az egész mesterséges városban valami, ami elcsavarja a fejeket. Hogy a csillagtúrán lévő turisták sem a szállodájukban gubbasztanak, fáradságuk ellenére. Korzóznak, csodálkoznak, utálkoznak és közben gyermekded mosollyal fotózzák az “Eiffel-tornyot”, andalognak “Velence utcáin”, vásárolnak jegyet a Stratosphere magaslati vidámparkjába. Ez a város egy indokolatlan makett, piszok ügyes marketinggel, hihetetlen pénzforgalommal és be nem teljesült vágyakkal. Valahogy körüllengi az egészet a lehetőség és a lehetetlenség, az ígéret, a csalódás és a remény.

Éppen ezért lehet teljesen ideális célpont szilveszter estére. Ezt a napot olyan sokan várják, hogy búcsút intsenek egy nehéz és balszerencsés évnek, vagy éppen méltó módon ünnepeljék meg a végét, tegyék fel a pontot az i-re. Ugyanígy az új év első napja hozza az ígéretét egy vadiúj ciklusnak, ami legalább ugyanolyan jó lesz, mint az előző, vagy ott rejti a reményt egy sokkal jobbra.

Minden ami nem éjszaka

Vegas egyébként reggelre “lemossa a sminkjét” és megszabadul a kényelmetlen fülönfüggőitől is: nappal rá se lehet ismerni. Ő ilyenkor alszik. Tehát ilyenkor intézzük utazásunk leglátványosabb részeit: a Grand Canyon nyugati részének meglátogatását, a Smaragd-barlang izgalmas kajatúráját, a Bryce Canyon-t, a Hoover-gátat, az Antilop-kanyont, a Horseshoe Bend felfedezését, a Mojave sivatagot.