Visszanyeri eredeti állapotát Közép-Európa legnagyobb erdeje

Végre fellélegezhet.

Közép-Európa egyik legszebb, legvadabb és legmostohább sorsú vidéke megszabadul az ember mindent átalakítani, felforgatni akaró erőszakosságától. A bajor-osztrák-cseh határnál lévő Šumava Nemzeti Parkban visszaállítják a tájat abba az állapotába, melyben évszázadokig létezett.

A Cseh-erdő soha nem volt sűrűn lakott terület, főleg német ajkú népességét a háború után elűzték. A Šumava úgy vált gazdátlanná, hogy ugyanakkor megkezdték előkészítését a „modern” mezőgazdasági munkákra. Ez első lépésben azt jelentette, hogy a kis csermelyekkel, patakocskákkal, tavakkal átszőtt terület alá csöveket fektettek, azokhoz árkokat ástak, és a vizet elvezették a területről.

A hely száradásnak indult, természetes állatvilága elhagyta, az átvonuló madarak sem találtak már itt pihenőhelyet. Mivel a tájba már azelőtt is durván beavatkozott az ember, oda nem illő, nem őshonos fafajták telepítésével, a Šumavára egy idő után rá sem lehetett ismerni.

Pedig Csehország egyik legszebb, meseszerű tájegysége volt. Megmentéséért egyre többen szólaltak fel. 1963-ban aztán megalakult a Nemzeti Park, 1990-ben az UNESCO-tól megkapta a Bioszféra-rezervátum minősítést, két éve pedig uniós támogatással és több száz önkéntes segítségével megkezdődött a Šumava élőhelyeinek visszaállítása.

Extrém esküvői helyszín. A világ legjobb látványosságai közé került ez a magyar épület.

via