Virágzik az ország legkisebb orchideája

Bármennyire is meglepő, Magyarországon is élnek orchideák.

Bár az orchideák – magyar megnevezéssel: kosborok – virágai igencsak eltérőek szín-, alak- és méret szempontjából, felépítésük alapvetően egységes. A legkisebb közülük az agárkosbor, melyből a Kiskunságban található a legtöbb.

Az agárkosbor a Badacsony egyetlen orchidea faja, mely április végén, május elején virágzik.

Az elhagyott badacsonyi bányaudvarokban ilyenkor pompázik az agárkosbor. A bíborszínű, apró virág különleges látvány a hatalmas sziklák alatt, ahová május első hétvégéjén a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezett kosbornéző túrát – írta a likebalaton.

Magyarországon jelenleg 71 orchidea fajt ismerünk, sokan nem is tudják, hogy a trópusi, virágboltban kapható, amúgy fákon élősködő orchideák mellett hazánkban is megél ez a faj. Igaz, hogy sokkal kisebb méretűek, de szépségük és szívósságuk is lenyűgöző. Még a vasúti töltéseken, kavicsbányákban, ártereken is képesek megélni

– mondta a portálnak Árvai Gábor túravezető, akivel a kirándulók megtekintették az apró orchideákat.

Az agárkosbor föld alatti gyökérgumóit a múltban felhasználták terápiás célokra, nyálkahártyavédő és ingercsökkentő anyagként. Ma a kosborból készült gyógyszerek semmilyen szerepet nem játszanak, mert szinte mindenhol természetvédelmi oltalom alatt állnak.

Természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Mihály Szilvia/Like Balaton)