Felismered ezt a gyönyörű növényt, ami idén az “év vadvirága”?

Csodálatosan szép lila virágaiban gyönyörködhetünk, azonban gyűjteni tilos, ugyanis védett fajta. Felismered ezt a csodás növényt, ami Magyarországon 2022-ben az "év vadvirága"?

Már virágzik a 2022-ben „az év vadvirágának” választott agárkosbor, melyről a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook-oldala osztott meg két meseszép képet.

“Ahogy a múltban sok mást növényt, így az agárkosbort is hasznosították az emberek. Az orchidea föld alatti gyökérgumóit gyűjtötték és főzetét meghűlés, torokgyulladás kezelésére anno hatásosan alkalmazták. A Közel–Keleten viszont még ma is a salep nevű forró ital tej melletti fontos alkotóeleme a kosbor porított gyökérgumója”

– írják az oldalon, hozzátéve, hogy az agárkosbor (Anacamptis morio) egy kb.15-20 cm magasra növő, az Alföldön már nem gyakori növény, mely Magyarországon védett, ezért gyűjtése, illetve bárminemű felhasználása tilos.

Az agárkosbor természetvédelmi értéke: 10.000 forint, így inkább csak gyönyörködjünk ebben a szépséges vadvirágban. Reméljük, látjuk idén élőben is!

(Fotók és forrás: Kiss Ferenc – Természetvédelmi Őrszolgálat, Hortobágyi Nemzeti Park)