Pécs, 2022. március 3. Virágzó mandulafa Pécsett, a Havihegyi kápolna (Havas Boldogasszony-templom) elõtt 2021. március 3-án. MTI/Varga György

A pécsi mandulafa-virágzástól azt érezzük, tényleg itt a tavasz

Néha elég egyetlen gyönyörű kép, hogy az ember lelkébe egy kis béke költözzön. Ez a virágba borult, pécsi mandulafa pontosan ilyen.

Virágzó mandulafát fotóztak le Pécsett, a Havihegyi kápolna (Havas Boldogasszony-templom) előtt március 3-án, mi pedig nem győzünk gyönyörködni benne: a maga egyszerű szépségében még képről is balzsam a léleknek.

A magyar mandula szó egyébként latin–olasz eredetű (mandorla) és nem csak szerintünk annyira szép: Janus Pannonius (1434–1472) latin nyelven írt egy allegorikus költeményt is hozzá Egy Pannóniában nőtt mandulafáról címmel. Nem véletlen, hogy először nem is maga a mandula használata miatt szerették: a reneszánsz idején dísznövényként ültették.

Szimbólumként a mandulafa és az arról vágott mandulavessző, mivel a legkorábban virágzó gyümölcsfa, az éberség, az ébrenlét szimbóluma. Számunkra pedig ma azé, hogy végre itt a tavasz!

(Fotók: MTI/Varga György)