Világörökségi védettséget kér a baguette-nek Franciaország

A francia kulturális minisztérium március 31-ig nyújthatja be a pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, ami a végső döntést várhatóan 2022 őszén mondja ki.

A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO-világörökségi listára való felvételre. A szervezet szerint a 20. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült baguette az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.

Az UNESCO a világ szellemi örökségének listájára évente közel száz új jelölt kerül fel egy hosszú pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartása kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.

A szervezet 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután azt kétmillió ember kérte petícióban.

Készítsd el otthon a franciák kedvenc péksüteményét:

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay)

via