Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz – fotók

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan.

Magyarország területéről eddig nyolc helyszín került fel a világörökségi listára, köztük – a világ egyik legszebb panorámáját nyújtó városaként – Budapest, benne a budai Várnegyeddel, a Duna két partjával és az Andrássy úttal.

Az örökségvédelmi szempontokat követve a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. olyan külső szakértőket kért fel a hatásvizsgálat elvégzésére, akik a tervezett felvonónak a helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásait komplex módon mérik fel. Ennek részeként a kulturális, történelmi, régészeti, valamint a táj- és természetvédelmi szempontokat egyaránt megvizsgálják és tesznek további javaslatokat a beruházó részére.

„A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb turisztikai látványpontokból – többek között a Margit hídról, a Parlament mellől, a Vigadó tértől, a és az Erzsébet híd lábától – hogyan fog látszódni a felvonó, mennyiben befolyásolja a meglévő panorámát” – mondta el Walton Imre, a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. ügyvezetője.

 

Azt tudtad, hogy egészségügyi célokra is használható az Aggteleki-cseppkőbarlang? Nézd meg: második világháborús radarállomásból lett Airbnb-szálloda.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via