Világörökségi címre pályázik a 11 fős, ősi olasz város

A domb, amin a városka található több millió éves agyagrétegből és a későbbi kitörések során rátelepedett vulkáni hamu- és magmarétegekből áll.

Róma és Firenze között majdnem félúton található Civita di Bagnoregiót eddig leginkább Haldokló város néven ismerték a turisták, mert a mindössze 11 állandó lakossal rendelkező falu az eróziónak és a földcsuszamlásoknak kitett dombon áll, melynek mérete az évszázadok során folyamatosan csökkent, a középkor után fennmaradt város 152 méterszer 91 méteres nagyságú területen fekszik, főtere akkora, mint egy kosárpálya. Itt található a San Donato-templom, amely egy híres, fából készült Krisztus-szobrot őriz.

A domb több millió éves agyagrétegből és a későbbi kitörések során rátelepedett vulkáni hamu- és magmarétegekből áll, és nagy érdeklődés övezi a geológusok részéről, aki rendszeresen ellenőrzik az állapotát is.

A jövőben azonban változhat a település mottója, a hegyi falu ugyanis most világörökségi címre pályázik, amit a környező Calanchi-völgy, Bolsena-tó és Tiberis-völgy természeti látnivalói is indokolttá tehetnek.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI és Travelo)

(Fotó: pixabay)