Fotó: Pexels

Vezetett gyógynövény- és gombaismereti túrákra hív a természet

A Humtour - Kalanddozások Magyarországon szervezete sokféle természetjáró túrát kínál a késő tavaszi-kora nyári időszakra. Mutatjuk is a legizgalmasabbakat!
  • A tavasz hírnökei a kucsmagombák és a vadvirágok – gombaismereti túra, gombagyűjtés, igazi tanyasi ebéd és sajtkészítő workshop – 2022. április 30. szombat

Általában (csapadéktól függően) ebben az időszakban bújnak elő a tavasz értékes hírnökei, a kucsmagombák,  tulajdonságaik alapján több fajukat különböztetjük meg, de a legfontosabb, hogy más, mérgező fajoktól meg tudjuk őket különböztetni.

A túra helyszíne a Vértes lábánál elterülő vidék, Csákberény és Csókakő között, festői környezetben, az Ezerjó borút szomszédságában lesz.

Délelőtt egy gombaismereti túrán veszünk részt, a természet kincseivel ismerkedünk, gombákat gyűjtünk és a tavaszi színpompás vadvirágokat fotózunk. Az időjárás függvényében lehetőségünk lesz étkezési gombák gyűjtésére. Túravezetőnk a gyerekektől az érdeklődő felnőttekig mindenki számára tartogat érdekességeket és ismereteket, bevezet bennünket az élővilág különleges titkaiba, olyan kincsekkel ismertet meg, amelyek mellett az avatatlan szem észrevétlen elsiklana egy erdei séta során.

A tanyán elsősorban magyar tarka tehenek tartásával és tejtermékek előállításával foglalkoznak, széles választékát találhatjuk a sajtoknak, natúr, fokhagymás, füstölt ízesítésben és érlelten is. Fő különlegesség a gomolya sajt, amelyet többféle ízesítésben készítenek. A túrára ajánljuk, hogy jegyzetfüzettel, nagyítóval készüljenek a vendégek.

Ne feledjétek, hogy mindig az időjárás szerint kell öltözködni (kültéri ruházat és biztonságos, kényelmes cipő erdőben való járáshoz).

A túra ára 9800 forint/fő és ITT tudtok jelentkezni. Sajtkészítő workshopon való részvétel ára 3000 Ft/ fő

  • Tavaszi színek, tavaszi ízek – Gombaismereti túra, gombagyűjtés, igazi tanyasi ebéd és sajtkészítő workshop – 2022. május 28. szombat

Kora tavaszi (március, április) ehető gombák: ízletes kucsmagomba, mezei szegfűgomba, tövisaljgomba. Májusban jelenik meg a májusi pereszke, erdőszéli csiperke, persze  ez nagy mértékben függ az időjárástól.

A program nagyjából megegyezik az előzővel.

Ár 9800 forint/fő és ITT tudtok jelentkezni. Sajtkészítő workshopon való részvétel ára 3000 Ft/ fő

 

  • Kora nyári gyógynövények és gombák – Gyógynövény- és gombaismereti túra – jún. 25. szombat

Májusban jelenik meg a májusi pereszke, erdőszéli csiperke, nyári laska, megjelennek a tinóruk, vargányák (de persze  ez nagy mértékben függ az időjárástól és a területi adottságoktól).

A program többnyire megegyezik az előzőkkel.

A túra ára 9800 forint/fő és ITT tudtok rá jelentkezni. Sajtkészítő workshopon való részvétel ára 3000 Ft/ fő