Veszélybe került Olaszország egyik legszebb természeti csodája

A hatalmas, lépcső alakú sziklát január 8-án este újra megrongálták.

A Scala dei Turchi, vagyis a Törökök lépcsője Olaszország egyik legkülönlegesebb turisztikai látványossága.

Ez a világ egyik legkülönlegesebb strandja, ahol a fehér márványból a szél, az eső és a Nap melege alakított ki lépcsőfokszerű alakzatokat. Amikor a Nap magasan jár az égen, lépcsői szemkápráztatóan fehéren fénylenek.

Scala dei Turchit 2019-ben az UNESCO világörökségi státuszának jelölteként nyújtották be. A nevezetességet azonban 2020-ban ideiglenesen lezárták, hogy megvédjék a további károktól. A szikla természetes eróziót is elszenvedett, de valójában a rengeteg turista miatt kellett elkeríteni, akik közül néhányan puha fehér mészkőből álló szikladarabokat loptak el. A területet körülhatároló akadályok elhelyezése ellenére a külföldi turisták és a szomszédos városok lakói továbbra is oda özönlöttek: több száz ember bújt át az akadályokon a nyár folyamán is, hogy felmásszanak a fehér hegyre, fényképeket és szelfiket készítsenek róla – néhányan képesek voltak még napernyőt is elhelyezni a fehér márványon.

“A Scala dei Turchi csodálatos fehér márga szirtje, amely Agrigento vidékének vonzereje a világ minden tájáról érkező látogatók számára, szégyenteljesen megrongálódott” – mondta Nello Musumeci, a szicíliai régió elnöke. “Elítéljük ennek a gyáva vandalizmusnak az elkövetőit. Ez nemcsak egy ritka szépségű kincsre, hanem szigetünk imázsára nézve is felháborító. Remélem, az igazságszolgáltatás gyorsan azonosítja a felelősöket” – nyilatkozta Luigi Patronaggio.

Extrém esküvői helyszín. A világ legjobb látványosságai közé került ez a magyar épület.

via

(Fotók: Getty Images)