Fotó: Unsplash

Fizetnél 10 eurót, ha csak egy napot töltesz Velencében?

Zsúfolt volt a húsvét Velencében, a pandémia előtti időszámítás turistatömegét tapasztalták az olasz városban, így a városvezetés újra elővette a napidíj kérdését, amit januártól léptetnének érvénybe. Nem kell megijedni, bőven vannak mentesítő körülmények.

A csodálatos Velencével aligha lehet betelni — a lagúnás város viszont egykönnyen meg tud telni, sokszor túl sok egyidejűleg náluk tartózkodó turistával. Ezzel alapvetően nincs akkora probléma, de a látogatók sokszor nem mondhatók annyira “hasznosnak”, hiszen jönnek, látnak és mennek is tovább. Általában tengerjáró hajóval érkezve (vagy kiemelt időszakokban non-stop buszos utakkal elérve), rendszerint vendégéjszaka nélkül, éttermezéstől mentesen jó esetben csupán andalognak egyet, kattintanak pár képet a Sóhajok hídjánál. Rosszabb esetben kávét főznek egy világörökségi hely területén, netán dolgukat végzik egy kapualjban. Lehet szörnyülködni, de sajnos megtörtént esetek ezek, a “gyors velencézők” kicsit sem respektálják a gyönyörű, történelmi várost.

Mielőtt berobbant a járvány és a modern idők legvészesebb turisztikai időszaka, Velence városvezetése már több törvényjavaslatot és koncepciót is beterjesztett annak ügyén, hogy megakadályozzák szeretett városuk leamortizálását. Konkrétan létszámkorlátozásról és napi belépési illetékről is szó volt, a kérdés pedig ismét aktuálissá vált, ahogy a világ idegenforgalma kezd helyrerázódni. Rehabilitálódni látszik mind a légiközlekedés, mind a szállodaipar és Velence is ismét túlcsordult.

A legújabb hírek szerint minden városba érkezőnek előre ki kellene töltenie egy dokumentumot, egyféle foglalásként, hogy számítsanak velük. A napi adót pedig aszerint szabnák ki, hogy éppen abban az időben hányan szeretnének a városban tartózkodni. Így 3 eurótól 10 euróig terjedő napi illetéket kellene fizetni a városnak. A regisztráció a régióban élőkre is vonatkozna, bár ők mentesülnek a díj megfizetésétől, de létszámukkal szeretnének kalkulálni. De mégis kik azok, akiknek nem kell majd adót fizetni a Velencében eltöltött napért?

  • Veneto lakosainak
  • Rokonlátogatásra, temetésre érkezőknek
  • Azoknak a turistáknak, akik nem csak “hop-on hop-off” módra látogatnak Velencébe, hanem a városban is alszanak majd. Ez kifejezetten Velencére vonatkozik, tehát a környéken való hoteles éjszakák nem számítanak kivételnek.

Az adóztatás levezénylésére okos, elektronikus rendszert terveznek, ami kiszűri majd az ügyeskedőket, akik például szállásfoglalón szobát foglalnak, de utolsó pillanatban lemondják azt. De, hogy ne csak a megkerülésről legyen szó, előreláthatóan akciós múzeumbelépőkkel, vendéglős és közlekedési kedvezményekkel kecsegtetik majd mindazokat, akik felelős, becsületes turistákként érkeznek hozzájuk, netán vendégéjszakát is töltenek egy kanális-menti szállodában.

A fejlesztés és tesztelés heteken belül megkezdődik, de az élesítésre még 2023-ig nem számíthatunk. Viszont próbaregisztrációkkal már elindul majd a béta verzió.

Forrásaink voltak: corrieredelveneto.com, theguardian.com