Fotó: Unsplash

Velencei karnevál a hétvégén — adunk néhány tippet, ha megindulnánk a záróünnepélyre

A 2022-es Velencében rendezett jelmezes seregszemle utolsó hétvégéjéhez érkezett, még el is indulhatunk, hogy részt vehessünk a záróünnepélyen. Ha gyors, jöttem-láttam útra neveznénk be, akkor még mindig opciók lehetnek az úgynevezett "non-stop" csoportos buszos kirándulások, de mi ezért inkább a nyugodtabb, lelassultabb élményszerzésben hiszünk.

Nincs az az évszak, napszak, amikor Velence ne lenne gyönyörű és élvezetes úti cél, mégis sokan választják kifejezetten a karneváli időszakot a látogatásra. Az évszázadok során sokat változott, formálódott az esemény, mai napig meghatározó éves etap Velencében.

Egy kis karnevál-sztori

Már a 9. században kezdett némileg feloldódni az addigi merev, rigid társadalmi berendezkedés, hiszen az első dózse korától, a Velencei Köztársaság kikiáltása előtt is feszültség volt az osztályok elkülönülése miatt. Amikor a művészetek, a színház, a zene és a tánc fontos közösségalkotó tevékenységekké váltak Velencében, a karneválok jelentették a legszabadabb, legfelhőtlenebb időszakot. Egyes források szerint az első ilyen kavalkád csak 1162-re tehető.

Ekkor néhány hétre mindenki azzá válhatott, akivé csak szeretett volna: az egyszerű parasztok uraknak öltözhettek, a patriciusok (nemesi uralkodói osztály tagjai) észrevétlenül elvegyülhettek a pórnép között, férfiakból nőkké válhattak és fordítva. A maszkok és jelmezek ezt az anonimitást nyújtották, így vált a böjtöt megelőző karneváli periódus annyira izgalmassá, szabaddá és nagyon várt, lehetőségekkel és mulatással teli időszakká.

Tipikus karakterek

A virágkor a 15-16. századra datálható. Először csak egyszerűbb agyaggal, papírmaséval készített visszafogottabb álarcokat, maszkokat készítettek az ünneplésre, aztán persze elszabadult a fantázia és egyre összetettebb, több kidolgozást kívánó karaktereket alkottak. Sokuk a commedia dell’arte világából érkezett (például a kapzsi piros-fekete Pantalone, Arlecchino, a nagyszájú, szórakoztató kárómintás ruhákba bújt szolga, a hazudós Brighella, Colombina, a ravasz szolgálólány, Rosaura, a Canal Grandén lakó gazdag hölgy, Pantalone lánya) és híres karakternek számít az arctalan Bauta (egyszínű, fehér maszk, fekete ruha és fekete fejfedőben), a titokzatos és hangtalan fekete arcú hölgy Moretta, Gnaga a macskaarcú karakter, ami elsőre hölgynek tűnik, de valójában férfiak húzták magukra ezt a maskarát.

Nem szabad megfeledkeznünk a “csőrös” maszkról sem, melyek a pestist gyógyító doktorokat jelenítik meg. A fekete halált hozó járvány idején az orvosoknak valahogy védeni kellett magukat a fertőzéstől és a csőrös maszkokba szárított illatos virágokat, aromás gyógynövényeket tömködtek —ezek egyrészt megszűrték valamelyest a levegőt, másrészt semlegesítették a bűzöket is.

Vége a dalnak!

A dekadens 18. században még hónapokon át is tarthatott az ünneplés, aminek aztán maga Napoleon vetett véget: 1797-ben eltörölte a Velencei Köztársaságot, vele pedig megannyi hagyományt, népszokást is lesöpört. A város francia és Habsburg uralom alá került.

Modern karneválok

A 20. század sötét, háborús korszakai sem kedveztek a mulatságnak, így senki sem foglalkozott a régi szokással, ami csak 1979-ben támasztottak fel. Azóta ünnepli újra a város és tulajdonképpen az egész világ és rengeteg turista a velencei karnevált, innentől datáljuk a karnevál modern időszakát.

Voltak évek, amikor milliós nagyságrendben mérték a karneválra érkezők számát, ám a pandémia ezt a tömegrendezvényt sem kímélte: tavaly elmaradt, csak virtuálisan rendezték meg. Most viszont újra velünk van, február 12 óta zajlik és az utolsó februári hétvégén éri el tetőpontját, a záróünnepséget.

Még nem késő elindulni

Ha gyors tervezésbe fogunk, akkor akár pénteki egyéni autós/szervezett buszos sőt vonatos és repülős úttal is elcsíphetjük az utolsó karneválos hétvégét. Autóval Szlovéniát átszelve, Gorizián átkelve érhetjük el a várost. Ha buszos, szervezett útra fizetünk be, akkor non-stop opcióval is élhetünk, ami a buszon alvást jelenti, szállodában töltött éjszaka nélkül. De jesolói egyéjszakás és két vendégéjszakát Olaszországban töltő verziók is léteznek. Például a velenceikarneval.hu és a velenceikarneval.net oldalak szervezésében.

Autóval, busszal, vonattal, repülővel

Ha a vonatot választanánk, akkor Bécsig kell eljutnunk (2 óra 41 perc alatt a központi pályaudvaron lehetünk). Bécsből pedig átszállás nélkül RegioJet vonatokkal 7 óra 40 perc alatt, az éj leple alatt is megérkezhetünk Velencébe (például 23:20-as indulás, 07:00 órás érkezés). A retúr jegy Bécsből 136 euróba kerül, viszont ez nem hálókocsis megoldás, hanem 6-személyes fülkés klasszikus utazás.

Budapestről a Ryanair repüli a Velence Treviso útvonalat, ami értelemszerűen a karneváli szezon miatt borsos árban van. Bécsből az Austrian Airlines-szal juthatunk el a gondolák romantikus városába.

Szállás

A szállodák jellemzően emelt árral és teltházzal dolgoznak ilyenkor, de azért el lehet csípni néhány utolsó pillanatos helyet a város szívében, illetve Lido di Jesolo tengerparti üdülői is tárt karokkal várnak — bár így a szálláshoz kicsit utazni is kell. Az Airbnb magánszállásait nagyon tudjuk ajánlani, hiszen Velence kívülről már kicsit harcedzettebb épületei odabent sokszor pompás belsőt rejtegetnek.