Vedd fel azonnal a bakancslistára: Bled egy másik arcát mutatja ősszel

Az őszi Bleden lélegzetelállító, amikor a sárga, barna, vörös és lila árnyalatokban pompázik a tó felszíne.

A Bled-tó körüli sétány kivételes kilátást nyújt a tóra, ráadásul az ősz ezer arcát is megismerhetjük egészen testközelből. De ha már itt vagyunk:  amíg az időjárási viszonyok lehetővé teszik, a Vintgar-szorost, sem érdemes kihagyni. Nem messze a Bled-tótól a keskeny szoroson átfolyik a tiszta Radovna folyó, amely közvetlenül a Triglavból folyik. A szurdok végén a folyó a 13 méteres Šum vízesés formájába végződik.

Az ősz ideális idő a túrázáshoz

A Bled tóra kivételes kilátás nyílik a kilátókból, az Ojstrice, Male vagy Velike Osojnice, valamint egy kicsit távolabbi kilátópontokból: Talež, Hom, Galetovec kilátókból is. Ha szerencsések leszünk, élvezhetjük az ősszel egyre gyakrabban felbukkanó Bled-tó környéken növekvő köd sejtelmes látványát is, ahogy körbeöleli a térséget.

Érdemes betérni a falvakba is: Bled, Ribno, Bodešče, Koritno, Zasip, Bohinjska Bela falvakban sok helyen még megtaláljuk a hagyományos építészeti stílusban épült házakat.

Az igazi kalandoroknak

Október közepéig még lehetséges a nyári szánkózás, rafting, canyoning, lovaglás. Október végétől már szabadidős korcsolyázás is lehetséges a Bled Sportcsarnokban. Jó időben le lehet menni a zipplinen és a sporthegymászást is ki lehet próbálni.

A kulináris élet kedvelőinek

A helyi konyha különlegességeit meg tudjuk kóstolni Bled számos éttermében. A hagyományos szlovén ételek például különböző egytálételek (ričet, jota), Kranji kolbász savanyú káposztával, hajdina sütemény, hajdina dödölle és pirított burgonya. De kihagyhatatlan a Bledi krémes, a Bledi grmada süteményt vagy rétes is.

 

Magyarország legfiatalabb nemzeti parkja is rengeteg élményt kínál. Megkóstolnád Tajvan új pizzáját?

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: unsplash)