Fotó: Unsplash

A világ legkomolytalanabb várfoglalása a sör felszökő ára miatt történt

1949, Gent. Diákok foglalják el Gravensteen középkori várát. Nem írtuk el a dátumot és a címet sem. A belga diákok akciója a felszökő sörárak miatt történt. Hogy a sztori kacsa, vagy tényleg így volt, azt homály fedi, mindenesetre szórakoztató történet és a belga sörök áldásos hatása miatt abszolút el tudjuk képzelni, hogy valós eseményeken alapszik.

1180-ban épült Gravensteen vára, Flandria grófjai laktak itt, de később pénzverdeként, börtönként, sőt, pamutgyárként is működött. Történelme során sokat látott ez a vár, de azért közel sem volt része olyan történelmi eseményekben, mint például a versailles-i kastélynak, a Schönbrunni-kastélynak, netán a Budai várnak. Viszont 1949-ben olyan fordulatos és meglehetősen vicces akciónak volt tanúja, mint a diákfelkelés, melynek keretein belül a genti egyetemisták úgy gondolták, a felszökő sörárak miatt nincs más tenni, el kell foglalni a várat, valami komoly tettet kell véghez vinni.

A genti egyetem 138 diákja (a hírről szóló újságcikkben kiemelték, hogy egy lány is volt közöttük!) bevette a várat, mellükre követeléseiket tűzték ki és rigmusokat kántáltak, amiben a sörárakra panaszkodtak és fohászkodtak a kispénzű diákélet megnehezítése miatt, hogy ugyan tartsák megfizethető és elérhető áron a folyékony kenyeret.

Mire a rendőrök és a tűzoltók kiérkeztek a váratlan csínytevésre, a felkészült diákok túlérett gyümölcsökkel és zöldségekkel dobálóztak, ezzel is tiltakozván. A felfordulás eltartott egy ideig, a nemzetközi sajtó imádta a sztorit és persze mindenki a diákok oldalára állt. Hogy lehet, hogy egy belga városban komoly söráremeléssel kell számolni? Hallatlan!

1949 november 16-a azóta kisebb ünnep a városban, az egyetemisták rendre megidézik a ’49-es történéseket, zenés-masírozós parádét rendeznek és értelemszerűen sört isznak. Oké, vedelnek.

Sőt, eláruljuk, a vár látogatható, gyomrában pedig a kínzások múzeuma üzemel.

Forrásaink voltak: bookstonbeerbulletin.com,