Váratlan dolgot fedeztek fel a kutatók egy iraki templomnál

A templom az UNESCO Világörökség része.

Az időszámításunk szerinti második századból származó Allat-templom Hatra városában található, amely az UNESCO Világörökség része. A templomot évtizedekig elhanyagolták, az ókori maradványokat a vallási szélsőségesek 2015 és 2017 között erősen megrongálták – olvasható a CNN oldalán.

A közelmúltban a károk utáni helyreállítás során a kutatók valami váratlan dolgot vettek észre az Allat-templom ajtaja feletti frízben: hibrid tevéket ábrázoló domborműveket, amelyek két különböző faj keresztezéséből származtak.

A műalkotás vizsgálatakor a kutatók arra keresték a választ, hogy mikor és hol tenyésztették ki a tevehibrideket. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a tevék különböző fajtáit elsősorban a kiterjedt birodalmakban keresztezik. A legújabb megállapítás azt mutatja, hogy ez a gyakorlat szélesebb körben terjedt el.

„Úgy tűnik, hogy a kép pontos üzenetet fejez ki” – a király közvetlen részvételét a tevepásztorlásban, a kezelésben és a hibridizációs gyakorlatokban” – mondta Massimo Vidale, az olaszországi Università degli Studi di Padova docense.

via