Fotó: Unsplash

Létezik egy vallás, aminek gyakorlói nem ehetnek fokhagymát

Dzsainisták — az indiai vallás követői nagyon puritán, aszketikus életmódot élnek, tartózkodnak a haszontalan aktivitásoktól, a felesleges beszédtől és gondolatoktól, valamint a legtisztább veganizmus szerint étkeznek. Ebbe a fokhagyma fogyasztása sem férhet bele, annak ellenére, hogy növényről beszélünk.

1,4 milliárd — ennyire becslik 2022-ben az indiai népességet. Egyértelmű, hogy kulturális és vallási sokszínűségük nagyon széles spektrumon mozog. Ebbe beletartoznak azok a körülbelül 4 millió főt számláló dzsain hívők is, akik önszántukból, meggyőződésből meglehetősen szerény és visszafogott életet élnek.

Legstabilabb alapjuk, hogy mindennemű erőszaktól, agressziótól tartózkodnak, sokak szerint a világ legjámborabb, legszelídebb emberei ők. Mahávíra, nagy tanítójuk szerint az emberi tudatállapotot óriási mértékben befolyásolja az, hogy milyen táplálékot viszünk be a szervezetbe. Erkölcsileg az “ahimszá” a legfontosabb, ami a nem ártást jelenti, ezzel együtt pedig minden élőlény tiszteletben tartását.

De akkor hogy jön ide a hagyma és a fokhagyma? Miért nem lehet őket elfogyasztani, mikor azok valójában zöldségek, vér nem tapad a földből kinyerésük folyamatához. A hagymafélék is úgynevezett tamasz kategóriába sorolhatók, ami a három guna egyike (szattva, radzsasz és tamasz — az anyagi kötelékek, béklyók). Ezen élelmiszerek tompaságot, tudatlanságot okoznak a hiedelmek szerint, inaktivitásra, lustaságra buzdítják a fogyasztót, ez a restség pedig nem fér bele a dzsain életvitelbe. Ahogy semmilyen finomított, feldolgozott, kémiailag kezelt élelmiszer sem fogyasztható.

A hagymákkal kapcsolatban viszont különleges helyzetről beszélünk, ugyanis fontos szerepet játszik a tiltásnál a föld alatti növekedésük, nevelkedésük. Így megannyi láthatatlan, de velük élő organizmus is távozhat velük a betakarítás során, ezt pedig megint csak nem engedhetik meg maguknak, hogy láthatatlan, de valódi élőlényeket feláldozzanak, tudattalanul, de elfogyasszaák őket. Ezért tiltott a hagyma, a burgonya, bármely gyökérzöldség az étrendjükben.

Sőt, vannak olyan egészen szigorú dzsain családok, ahol a káposzta, a karfiol is olyan akkurátus mosáson esik át fogyasztás előtt, hogy ahhoz képest a kóser konyhai hagyományok aligha szigorúak.

Forrásaink voltak: jainfoodie.com, terebess.hu, hinduizmus.hu