Úton hazafelé — közösségi összefogással 286 kutya és macska menekült meg Afganisztánból

Egy nemmindennapi küldetés ért a végéhez Kanadában — hónapok át tartó szervezkedés és összefogás előzte meg, hogy a Kabulban maradt kutyák és cicák végre biztonságos, szerető otthonaikban élhessenek. Ilyen egy igazi happy end!

Megrázó képsorok és videók járták be a világsajtót 2021 augusztusának végén, amikor az amerikai csapatok végleg elhagyták Kabult, Afganisztánt az utolsó evakuációs repülőgépekkel. Többszáz menekülni kényszerülő afgán próbált feljutni ezekre a gépekre, hogy új életet kezdhessenek a radikális tálib hatalomátvételtől távol. A járatokkal több hét alatt körülbelül 6000 amerikai állampolgárt (katonákat, a követségen és támaszpontokon dolgozókat) 73 000 afgán civilt és más állampolgárt evakuáltak. A misszió majdnem 20 éven át tartott, hiszen 2001. szeptember 11-e után nem sokkal vonultak be az amerikaiak Afganisztánba. Majdnem 2500 államokbéli katonai és civil áldozat, 20 000 sérült után végleg elhagyták Afganisztánt.

Viszont a katonák és dolgozók állatai, a rendszerhez tartozó dolgozó macskák és kutyák sajnos maradtak Ázsiában, nem tarthattak augusztusban a gazdáikkal. Ez óriási veszteség volt mind az embereknek, mind a mit sem sejtő kis lelkeknek, de több hónapos szervezkedés, engedélyeztetések, gyűjtések és civil összefogás nyomán 2022 február első hetében egy óriási teherszállító repülőgépre pakolták fel azt a 286 hűséges és szebb jövőt érdemlő kisállatot, akik nyár óta Kabulban vártak a felmentésre. Hogy újra találkozzanak gazdáikkal, gondozóikkal.

A repülő Kabulból először Isztambulba tartott, majd egy izlandi megállót követően már egyenesen Kanadába, Vancouverbe ment, fedélzetén a megszeppent, ám új életet kezdő állatokkal. Sokan izgulták végig ezt az időszakot, hogy mikor is láthatják újra a kedvencüket, de a Kabul Small Animal Rescue szervezett a nagy utazásig gondjukat viselte, folyamatosan tartották a kapcsolatot a gazdikkal, gondozókkal.

Így volt ez Gary Ash NATO-tiszt esetében is, aki Tay Tay névre hallgató cicáját várta immár fél éve. Az elmondása szerint mindig “macskás” tisztet a sors hozta össze a Tay Tay cicával, aki eredetileg hivatásosként egérirtásra lett felvéve az állomásra. Kollegái óvva intették az összemelegedéstől, mondván ezek az állatok hivatalból vannak itt, nem társállatként. Ash viszont nem tudott ellenállni a bánatos szemű cirmosnak, aki most a világ másik végére érkezett hozzá és családjához.

A mentőakcióban körülbelül fele-fele arányban voltak a cicák és a kutyák, akik gondos vakcinázás ellátás és felügyelet mellett repülték át az Atlanti-óceánt egy szép új élet felé.

Forrásaink voltak: vancouverisawesome.com, dailyhive.com, vancouversun.com, 24.hu