Utazási kisokos 2.0: így léphetsz be Szlovéniába, Romániába és Horvátországba

Mi szükséges ahhoz, hogy leugorjatok Horvátországba? Vagy kiránduljatok Szlovéniában? Segítünk!

Horvátország

Horvátország Magyarországot „zöld kategóriába” sorolta, azaz járványügyi szempontból biztonságos országnak tekinti, ezért 48 óránál nem régebbi antigén, vagy PCR-teszt kell a beutazáshoz. A tesztet amúgy a határátlépést követően is meg lehet csináltatni saját költségen, de a karantén helyéről nyilatkozni kell. Ugyanakkor a pár napos magánjellegű látogatások esetén is be kell tartani a karantén- és tesztelési szabályokat. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn.

Aki igazolni tudja, hogy átesett a koronavíruson egy 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően minimum 11 nappal korábban kiállított pozitív teszttel, vagy rendelkezik oltási igazolással, az mentesül a tesztelés és a karantén alól is (a 7 év alattiak is, ha a kísérőjüknek van védettségi igazolása), és akkor is, ha megkapta a koronavírus elleni védőoltás első dózisát.

Teszteltetni nem kell azoknak, akik igazolni tudják, hogy halaszthatatlan üzleti okból jönnek. Esetleges kivételek a temetésre, valamint a halaszthatatlan gyógykezelésre érkezők, tanulók, egészségügyi dolgozók, mentősök, napi ingázók, kiküldött munkavállalók, és a fuvarozók.

Regisztráció: A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően online feltölteni erre az oldalra.

Románia

Mivel Magyarország jelenleg a „sárga zóna” része, így beutazásnál tesztkötelezettség van érvényben. A magas járványügyi veszélyt jelentő országokból („sárga zónából”) Romániába érkező személyek – állampolgárságra való tekintet nélkül – az országba való belépéskor kötelesek bemutatni egy legfeljebb 72 órán belül készült negatív SARS-CoV-2 RT-PCR teszt igazolást.

Tesztkötelezettség kivételei:

  • a 3 éves vagy ennél kisebb gyermekek;
  • azok a személyek, akik már megkapták a SARS-CoV-2 vírus elleni második oltást is és akik esetében a Romániában való beutazáskor vagy a direkt kontaktus pillanatában már legalább 10 nap telt el a második oltástól. Az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza;
  • a SARS-CoV-2 fertőzésen átesett személyek, akik igazolásként orvosi dokumentumot tudnak felmutatni, hogy ez az országba való beutazást megelőző 90 napban történt, (pozitív RT-PCR teszt a tesztelés időpontjával, orvosi kibocsátólevél vagy az országba való beutazás előtt legfeljebb 14 nappal végzett IgG antitest létét igazoló teszt), vagy a Corona-forms adatbázis ellenőrzése alapján igazolható, hogy legalább 14 nap telt el a megbetegedés időpontja és az országba való beutazás között;
  • a Magyarország, Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldovai Köztársaság területéről Romániába lépő határmenti ingázó munkavállalók, valamint azok a román állampolgárok, akik a fent említett országok gazdasági szereplőinek alkalmazottai, akik a határátlépéskor szerződéssel bizonyítják a szóban forgó gazdasági szereplőkkel való munkaviszonyukat.

14 napos karanténba kell vonulniuk a járványügyi szempontból kockázatosnak minősített „sárga zónából” érkezetteknek. A teszt felmutatói részére csak 10 napra rendelnek el karantént.

Szlovénia

Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány). A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgárokra vonatkozó 10 napos karantént rendelnek el. Ez egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban, az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Izraelben, Kanadában, Oroszországban és Új-Zélandon készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával váltható ki.

Karantén alól az mentesül, aki átesett a koronavíruson, és erről van egy 21 napnál nem régebbi, de 6 hónapnál frissebb igazolása van, valamint azok is, akik igazolni tudják, hogy megkapták:

  • a Moderna, a Szputnyik V, a CoronaVac, a Sinopharm, a Janssen oltóanyagoknál a második adagot, és azóta eltelt legalább 14 nap;
  • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját és azóta eltelt legalább 21 nap;
  • a BioNTech/Pfizer vakcina második adagját és azóta eltelt legalább 7 nap.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(via és konzuli oldalak)

(Fotók: pixabay)