Utazási kisokos 1.0: így léphetsz be Ausztriába, Szlovákiába, Ukrajnába és Szerbiába

Bér a határátlépés szabályai folyamatosan változnak, ezért utazás előtt érdemes rendszeresen tájékozódni. Ausztriában most a következő szabályok vannak érvényben.

Ausztria

Az Ausztriába történő beutazás feltétele az azt megelőző 72 órában készült negatív PCR  vagy az azt megelőző 48 órában készült negatív antigén tesztről szóló orvosi igazolás vagy német vagy angol nyelvű teszteredmény. A nem német vagy angol nyelvű teszt eredményéről orvosi igazolás benyújtása szükséges, melynek formanyomtatványa letölthető német és angol nyelven.

Amennyiben a beutazáskor nem áll rendelkezésre a negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A belépés után minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulnia, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. A beutazás napja a 0. nap.

Az ingázók a mindenkori belépés időpontját megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy antigén teszt birtokában léphetnek be. Teszt hiányában a beutazástól számított 24 órán belül kötelesek a tesztet pótolni, mely időszak alatt azonban nem kell karanténba vonulniuk. A tesztek költségét a beutazók viselik.

Korlátozás nélkül az előreláthatatlan és halaszthatatlan, méltányolható családi okból lehet belépni. Ilyen például:

  • súlyos betegség,
  • haláleset,
  • temetés,
  • születés,
  • ápolás/segítségnyújtás sürgős esetekben.

A tervezhető családi okból (pl.születésnap, esküvő, keresztelő) történő beutazás azonban csak korlátozás mellett lehetséges!

Néhány kivétellel minden beutazás esetén szükséges a regisztráció! A regisztrációra ezen a linken van lehetőség, angol és német nyelven, legkorábban a beutazást megelőző 72 órán belül. Nem szükséges regisztráció az előreláthatatlan és halaszthatatlan, méltányolható családi okból beutazók, illetve a fent részletezett további korlátozás nélküli beutazások, pl. tranzit esetén. Az ingázóknak 28 naponta kell regisztrálniuk, illetve abban az esetben, ha a megadott adataikban változás történik.

Szlovákia

Minden, Szlovákia területére belépő személynek, beleértve azon személyeket is, akiket a COVID-19 megbetegedés ellen beoltottak (akár ismétlő oltással is), 14 napos karantén-kötelezettségnek kell eleget tenniük. A karantén alól bizonyos könnyítéseket szabtak meg azoknak, akik hiteles igazolással tudják igazolni, hogy:

  • mRNS típusú (pl.: Pfizer, Moderna) oltás 2. adagját is megkapták, és az oltástól eltelt több mint 14 nap;
  • vektor alapú (pl.: AstraZeneca) oltás 1. adagját megkapták, és az oltástól több mint 4 hét telt el;
  • a COVID-19 betegség leküzdésétől számított 180 napon belül megkapták az oltás (mRNS vagy vektor alapú) 1. adagját, amelytől legalább 14 nap eltelt;
  • 180 napon belül átestek a COVID-19 betegségen, és erről rendelkeznek igazolással.

Ugyanakkor a felsorolt csoportokba tartozó személyekre ugyanúgy vonatkozik a regisztrációs kötelezettség, és a határátlépést követő 14 napos karanténkötelezettség, azonban a karantén akár már az első napon is véget érhet egy saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével. A Magyarországon kiállított oltási vagy védettségi igazolványt (plasztik kártya) a szlovák hatóságok jelenleg nem fogadják el mint olyan igazolást, amely mentesít az előírt kötelezettségek betartása alól.

Ukrajna

A külföldi állampolgárok Ukrajnába csak 72 óránál nem régebbi mintavétellel történt PCR teszt negatív eredményének bemutatásával léphetnek be. A külföldinek a beutazáskor olyan COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

A negatív koronavírus teszten, és a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkeznie kell a külföldi állampolgárnak. Ellenkező esetben visszafordíthatják a határról. Nincs rendelkezés arról, hogy külföldi hatóság által kiadott oltási/védettségi igazolvány bármilyen beutazási könnyítést vagy mentességet adna.

Nincs regisztrációs kötelezettség.

Amennyiben a külföldi a fenti feltételeknek nem tud eleget tenni, akkor 14 napos karanténra kötelezik, és az érintettnek 24 órán belül PCR tesztet kell végeztetnie. Minden belépőnek a mobil telefonjára le kell töltenie a „maradj otthon” karanténkövető alkalmazást. A karanténból az érintett – amennyiben nem mutatja megbetegedés jeleit – negatív teszt eredménnyel szabadulhat (a teszt költségét az érintettnek kell viselnie).

Szerbia

Magyarország állampolgárai PCR teszt nélkül léphetnek be Szerbiába, amennyiben mindkét dózissal (Astra Zeneca esetében egy dózissal) be vannak oltva COVID-19 ellen és rendelkeznek a magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány).

A vakcinaigazolások/védettségi igazolvány kölcsönös elismeréséről állapodott meg 2021. április 29-én a két ország külügyminisztere. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy magyar állampolgárok érvényes védettségi igazolvány birtokában bármilyen irányból beutazhatnak Szerbiába külön PCR teszt nélkül. Az ingázásra vonatkozó szabályok nem módosultak.

Itt folytatjuk Horvátországgal, Szlovéniával és Romániával.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(via és az országok konzuli oldalai)

(Fotók: pixabay)