Kiderült, milyen óriásit is számít a mentális egészségük számára az utazás

Azt eddig is tudtuk, hogy imádunk utazni, viszont azon eléggé elkerekedett a szemünk, mennyire rosszat is tesz a hiánya. Egy nagyon friss, magyarokkal végzett kutatás elmondja, mennyire.
Vakációval a jóllétért

Egy vezető utazási technológiai cég, a cseh Kiwi.com reprezentatív felmérést készített hazánkban az utazás és a mentális egészség kapcsolatáról.

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok felének romlott a mentális egészsége az utazási korlátozások miatt. A kutatásban résztvevő honfitársaink kétharmada szerint emellett az utazás és a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi egy-két utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessünk.

A felmérésből kiderült, hogy az X generáció tagjai igénylik leggyakrabban utazást, ennek ellenére a Z generáció tagjait viselte meg legjobban az, hogy nem utazhattak. Tízből hat fiatal felnőtt érzelmeire különösen kihatott a járvány miatti karanténidőszak.

Szintén látványos eredmény, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy a vakáció és a jóllét szorosan összefüggenek:

Tízből kilenc magyar (91%) szerint az utazás és a nyaralás javíthatja a mentális egészséget, sőt, a válaszadók kétharmada szerint határozott összefüggés van a vakációzás és a jóllét között.

Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább azt vallja, hogy az utazás pozitív hatással van a jóllétre. A 8 általánost végzettek 85%-a, a szakmunkások 88%-a vallja, hogy ha nyaralhat, akkor jobban érzi magát. Az érettségizettek körében tízből kilencen, míg a diplomások közül majdnem mindenki (97%) úgy gondolja, hogy az utazás hozzájárulhat a jólléthez.

A nőket és a fiatalabbakat jobban megviselték az utazási korlátozások

Majdnem minden második (49%) magyar úgy gondolja, hogy romlott a mentális egészsége a világjárvány idején a korlátozott utazási lehetőségek miatt. Az okok közt leginkább az érzelmi instabilitást, változó hangulatot (31%), valamint a szorongást és a depressziót (22%) jelölték meg, de akadtak olyanok is, akiknél unalmat (14%) vagy magányt (8%) váltottak ki az utazás lehetősége nélküli hosszú hónapok.

A nők inkább tapasztalták a lezárások miatt mentális egészségük romlását: míg körükben a válaszadók 52%-a, addig a férfiak 46%-a érzi úgy, hogy az utazás hiánya negatívan hatott a jóllétükre. Jelentősek a különbségek a generációk között ezen a téren; a fiatalabbakat jobban megviselte az, hogy nem utazhattak. Míg a Z generáció tagjai közül tízből hatan úgy érzik, hogy romlott a mentális egészségük, addig az Y generáció kicsit több, mint fele (52%), az X generáció 44%-a vélekedik így, a Baby boomerek körében pedig a legalacsonyabb ez az arány: tízből mindössze három fő (29%) tapasztalt a mentális egészségében negatív változást a korlátozott utazási lehetőségek miatt.

Az X generáció tagjai igénylik a legtöbb utazást

Minden huszadik ember elegendőnek tartja azt, ha kétévente utazhat, míg 12%-nak az ennél ritkább utazás is elegendő. A magyarok döntő többsége (83%) viszont legalább egy, de inkább több utazást tart ideálisnak. A legtöbb magyar (38%) évi egy vakációval tud feltöltődni. A válaszadók több, mint negyedének (28%) évi két utazásra van szüksége mindehhez. 8% évi legalább három út mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni, míg 9%-nak még ennél is többre van szüksége.

Eltérő vakációkedvvel rendelkeznek a különböző generációk tagjai is.

Az X generációsok jólléte igényli a leggyakoribb utazást; náluk a megkérdezettek 88%-ának évente legalább egy nyaralásra van szüksége a feltöltődéshez. Kiemelkedő, hogy a generáció minden második tagja évi legalább két utazással, sőt, tízből egy fő (11%) évi négy vagy több utazással elégedett igazán.

A második legnagyobb utazási kedvvel a Z generáció tagjai bírnak. A fiatal felnőttek 82%-a évi legalább egy vakáció mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni. Minden negyedik Z generációsnak évi két utazásra van szüksége, 18%-uk pedig évi három vagy több vakációt igényel. Az X és a Z generációt az Y generáció, majd pedig a Baby boomer követi ebben a sorban. Az Y generáció tagjai közül tízből nyolc igényel legalább évi egy nyaralást, míg a Baby boomerek háromnegyede.

(Forrás: Kiwi, fotók: Unsplash)