Űrben érlelt borokra lehet most licitálni

Egészen rendkívül italkülönlegességek kerülnek kalapács alá a Christie’s aukciós ház következő árverésén.

Összesen 12 palack 2000-es évjárató Pétrus vörösbor kerül licit alá, amely az egyik legnevesebb bordói borbirtok, a Château Pétrus borászainak munkája. Az innen származó, eredetvédett borok egyébként sem olcsók, találni közöttük 16 ezer, de közel kétszázezer forintos palackokat is.

Ezek azonban legfeljebb olcsó fröccsbornak tűnhetnek a most árverésre kínált palackokhoz képest. A licit tárgyát képező borokat ugyanis 2019-ben egy teherűrhajó szállította az ISS nemzetközi űrállomásra, ahol 14 hónapot, pontosabban 400 napot töltöttek el. Ez idő alatt folyamatosan a súlytalanság állapotában voltak, és 300 millió kilométert utaztak Föld körüli pályán.

A palackok egy különleges, magán kutatási program, a Mission WISE keretében jutottak el a világűrbe, ahol több kísérletet, vizsgálatot is elvégeztek az értékes nedűvel. A kutatás arra irányult, hogy a kutatók megnézzék, hogyan adaptálódnak a növények az űrbéli körülményekhez, az így nyert adatokat pedig a Földön szeretnék felhasználni az élelmiszer-termelés és a mezőgazdaság területén.

A palackok idén január 14-én érkeztek vissza a Földre, az egyik üvegből pedig mintát vettek a Bordeaux-i Egyetem kutatói, akik megvizsgálták, sőt, meg is kóstolták a világűrt megjárt borokat, hogy összehasonlítsák azokat a földi társaikkal.

„Nehezen tudnám megmondani, hogy jobb-e vagy rosszabb, de mindenképpen másmilyen” – számolt be élményeiről a BBC-nek JAne Anson, az Inside Bordeaux című könyv szerzője, aki részt vehetett a kóstolón. „Virágosabb, egyben füstösebb aromái voltak.”

Az aukciós ház arra számít, hogy a különleges borok palackjaiért körülbelül egymillió dollárt fizetnek majd.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: illusztráció, pixabay)

via