Szingapúri streetfood a világörökség része
Fotó: unsplash

Felkerültek az UNESCO listájára a szingapúri utcai árusok

Az utcai ételárusításnak nagy hagyománya, kultúrája van Szingapúrban. A streetfood pedig most idén januárban a Világörökség része lett.

Nem is jöhetett volna jobbkor az UNESCO kitüntetése a szingapúri utcai ételárusoknak, hiszen a koronavírus-járvány jelentős károkat okozott a nagy múltú éttermek körében is, így a védelem, amit a világörökségi státusz jelent, felbecsülhetetlen értékű számukra. Az utcai ételek árusításának hagyománya óriási: 114 utcai árusközpont található a város különböző pontjain.

„Az utcai árusok központjai a kínai, indiai és maláj különlegességek mesevilágai” – mondta 2017-ben Szingapúr ínyencségeiről Anthony Bourdain, séf. Elismerő szavai hozzájárultak ahhoz, hogy a világ még jobban felfigyeljen és tisztelje a szingapúri utcai árusok fogásait. 2019-ben például az 58 szingapúri étterem közül, amely megkapta a Michelin Bib Gourmand kitüntetését, 33 utcai árus volt.

Több streetfood hely rendelkezik Michelin-csillaggal is, így Szingapúrban eheted a legolcsóbb Michelin-csillagos ételeket a világon.

És ha már egy tucat ételárus: melyiket érdemes kipróbálni?

Tripadvisor összeállítása szerint a Redhill Food Centre-be érdemes ellátogatni, és a Rollie Olie-t sem szabad kihagyni. Ellenben kevésbé kapott jó értékelést a Soon Lee Heng Fried Carrot Cake / Satay nevű hely, így ha egy mód van rá, nézz körül egy kicsit alaposabban. Mutatunk egy listát is a nagy “legekkel”, amit IDE kattintva tudsz átböngészni.

Olvass még elképesztő sztorikról

Lélegzetelállító jégvulkán keletkezett Kazahsztánban, nem meglepő, hogy aki csak teheti, a csodájára jár. Home officeban dolgozol? Madiera ad egy remek ajánlatot. Láttad már a föld egyik legkülönlegesebb pontját? Elhoztuk neked,ahogy 10 érdekességet is Horvátországról.

(Nyitókép: unsplash)

via