Újra megépül Európa legnagyobb templomi betleheme Vörsön

Szigorú feltételekhez kötik a látogatását.

A napokban elkezdik építeni Európa legnagyobb templomi betlehemét. A 60 négyzetméteres vörsi karácsonyi életkép november 28-tól január 23-ig várja a látogatókat. Az érdeklődés óriási, a csoportok sorra foglalják az időpontokat – írja a Like Balaton.

1948 óta hagyomány, hogy a műemléki védelem alatt álló, 1720-ban épült Szent Márton Templomban felállítják Európa legnagyobb templomon belüli betlehemét. 2020-ban, a pandémia miatt a Vörsi Betlehem adventi programjai elmaradtak, csak a hívek látogathatták a betlehemet karácsonykor.

A faanyagok, tuják, fenyőágak, bogyók és mohák gyűjtését már megkezdték. November 18-án kezdődik a betlehem építése, melyen általában 10 fő dolgozik, de sokan beugranak pár órára segíteni.

November 28-án nyit a vörsi Betlehem és január 23-ig az előírásoknak megfelelően védettségi igazolvánnyal és maszkban lehet majd látogatni. Kézfertőtlenítőt is kihelyezünk, a belépést és a benti sétát pedig egyenirányítjuk – mondta a portálnak Deák Tamás, Vörs polgármestere.

A belépésre várakozókat a Szent Márton Templom mellett adventi udvar várja forró italokkal és meleg ételekkel, de látogatható a Tűzoltó Múzeum és a Tájház, valamint a modern, kültéri betlehem is.

A négy adventi vasárnapon szentmisét tartanak, amely után a helyiek betlehemi pásztorjátékot mutatnak be.

Volt olyan év, hogy közel 30 ezer látogatót fogadott a kis Somogy megyei falu, idén nagyjából 10 ezer turistára számítanak.

Védettségi igazolvánnyal és maszkban lehet majd látogatni.

Így fest a leengedett Tisza-tó. Országos kijárási tilalom lép érvénybe Ausztriában.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: MTI/Varga György)