Újjászületett Velence egyik jelképe

Véget ért a velencei Rialto híd felújítása.

A Diesel divatcég Renzo Rosso vezetésével ötmillió eurót (1,7 milliárd forintot) fektetett a velencei nevezetesség átalakításába. A Rialto híd helyreállításában több mint 130 szakember és építőmunkás vett részt – mondta Luca Zaia, Veneto régió elnöke. A több szakaszban zajló helyreállítási munkálatok 2014-ben kezdődtek.

Az újjászületett híd felavatásán Andrea Bocelli sztártenor énekelte Puccini Turandot című operájából a Nessun Dormát.

A Rialto híd Velence egyik leghíresebb építménye. Helyén már a XIII. században állt egy fahíd, amely többször elkorhadt és kigyulladt, mire a városvezetés az 1500-as évek elején elhatározta, hogy kőhidat épít. A Canal Grande fölött ívelő hidat 1588 és 1591 között emeltette Paquale Cicogna dózse Antonio da Ponte irányítása alatt. A boltív alakú, egylyukú híd közepe csaknem harminc méter magas, így akadálytalanul át lehet hajózni alatta.

Az elmúlt években Olaszországban luxusmárkák is kivették a részüket fontos műemlék épületek és építmények felújításának finanszírozásából. A Fendi olasz divatcég restauráltatta például a Trevi-kutat, a Bulgari luxusékszercég finanszírozta 2016-ban a Spanyol-lépcső felújítását, a Tod’s táska-és cipőkészítő cég pedig a Colosseum 25 millió eurós (8,7 milliárd forintos) renoválását vállalta magára.

 

Hallottad? Budapest is helyet kapott a világ legjobb városai között. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)