Kihagyhatatlan tavak a Tiszántúlon

Ne csak a Balatonig lássatok, rengeteg csodálatos tavat rejt még az ország, például a Tiszántúlon.

Fedezd fel az országot, és ne csak a Balatonban gondolkodj. A Tiszántúlon is fantasztikus kirándulós, nyaralásra alkalmas helyeket fedezhetsz/fedezhettek fel.

Arlói tó

Arló község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, amely egy földcsuszamlás révén keletkezett. Ez egy igen ritka jelenség, Európában összesen két ilyen tó van: az Arlói, és az erdélyi Gyilkos-tó.

A Suvadás Ligetben található a strand, ahol az árnyékot lombos fák, valamint a part mentén sorakozó mediterrán hangulatú, nádtetős napernyők biztosítják. A vízben úszni, evezni, vízibiciklizni is lehet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szállásvadász (@szallasvadasz.hu) által megosztott bejegyzés

Tarcali bányató

Tokajtól alig negyedórányi távolságra, Tarcal mellett igazi kis gyöngyszemre bukkanhatunk. A türkizkék színű Tarcali tó egy bányató a Nagy Kopasz hegy lábánál. A tó vize nagyon tiszta, nyáron láblógatáshoz kellemesen felmelegszik, de strandolni sajnos nem szabad itt, mert nagyon hirtelen mélyül.

Kardoskúti Fehér-tó

A kardoskúti Fehér-tó a Dél-Tiszántúl legértékesebb, időszakos vízállású szikes tava, mely számos madárfaj költő- és átvonulóhelye. A szikes tó 1979 óta a ramsari egyezmény hatálya alá tartozik. A pihenő madarak nyugalmának megőrzése érdekében a Fehér-tóhoz csak a nemzeti park igazgatóságának engedélyével, szakvezető kíséretében lehet eljutni.

Tisza-tó

1973-ban építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása végett. Feltöltése az 1990-es években fejeződött be.

A tónak mára kialakult az ökológiája, madárrezervátum is működik benne. 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az UNESCO Világörökség része. A tó feltöltése után magyar turisták kezdték látogatni a tavat, mert sokkal olcsóbb volt a Balatonnál. A tó környékén megkezdődött a falusi turizmus, a tó körül kempingek, szállodák, strandok épültek. A part mentén hat szabadstrand, Tiszafüreden pedig termálfürdők kínálnak fürdési lehetőséget.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tisza tavi szerelem❤️ (@tisza_to) által megosztott bejegyzés

További eldugott magyar tavakról ITT olvashatsz, ahol egyébként még fürdőzni is lehet! A Kolón-tó is sok izgalmat rejt.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia)