Tudtad, hogy Magyarországon is vannak rizsföldek? Eláruljuk, hol!

A rizsről leginkább dél-kelet-ázsiai országok jutnak az eszünkbe, ami nem is csoda, itt óriási, mintegy 5000 éves kultúrája van a termesztésének. De Magyarországon is találhatóak helyek, ahol ezzel foglalkoznak.

Bármennyire is hihetetlen Magyarországon a rizstermesztés egészen a 18. századig nyúlik vissza, valószínűsíthető, hogy a törökök honosították meg hazánkban. A 16–17. századból való, a hódoltság egész területén megtalált, de elsősorban a Nógrád megyei Buják, és Szügy községek és környékén megmaradt „műtárgyak” utalnak erre (gátak, vízi, és kézi rizsmalmok, rizshántolók).

Ma mindössze 2600 hektáron termesztenek rizst, ami a hazai fogyasztás 20 százalékát fedezi. Hazánkban a rizs csak kiegészítő táplálék, bár az ázsiai konyhák terjedő népszerűsége következtében nő a hazai rizsfogyasztás, így élettani értékének megfelelő helyre kerülhet étkezési kultúránkban – olvasható a wikipedia oldalán.

A Dining guide csapata pedig nemrég riportjában a Valoryz családi vállalkozást mutatta be, akik rizstermesztéssel foglalkoznak a Körös völgyében. Céljuk, hogy a magtól a héjig a rizsnövény minden részét felhasználják, amit vegyszerek alkalmazása nélkül, a legmodernebb technológiákkal igyekeznek elérni.

“A rizsről mindenkinek a teraszos művelésű rizsföldek képei villannak be, nálunk ezzel ellentétben a kalitkás művelési mód terjedt el. Hazánkban is megfelelő a klíma termesztéshez, nincsenek jelentős kártevők, illetve kevesebb a növényt támadó betegség, mint az őshazájában. Hátrányunknak mondható, hogy Európában csak egyszer tudunk rizst aratni, míg az ázsiai országokban többször aratnak” – mondta Valentinyi Fruzsina, a vállalkozás egyik tulajdonosa.

A teljes interjút érdemes elolvasni a Dining guide oldalán.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images,Vereckei Kft. – Valoryz/Facebook)