Tudtad, hogy Magyarországon is van egy Gyilkos-tó? Mutatjuk merre találod!

Bakonybél kedves kis községének szomszédságában, egészen pontosan Ugodon találjuk a Hubertlaki-tavat, amit a bakonyi Gyilkos-tóként is szoktak emlegetni. Szó mi szó, a vízből kibukkanó facsonkjaival valóban hasonlít az erdélyi Hargita megyében található torlasztóra.

A Bakonyban kirándulni mindig élmény és öröm: nincs az az évszak, amikor ne lenne gyönyörű. Egészen változatos nehézségű túrákat tervezhetünk a röghegységben, melynek most a Magas- vagy Öreg-Bakony részére kalauzoljuk az olvasót. Közel a Kőris-hegy is, mely 709 méteres csúcsával a Bakony legmagasabb pontját jelenti.

Hogy juthatok el a tóhoz?

Utunk a Hubertlaki-tóhoz vezet, ami körülbelül 3,5-4 kilométeres laza túrára található a bakonybéli Odvaskő Panziótól. Egy parkolót is találunk, ha autóval érkeznénk, itt tudjuk letenni amíg mi teljesítjük a kék kereszttel jelölt túrát. Ha hosszabb erdőjárásra vállalkoznánk, akkor a Hotel Bakonytól is startolhatunk, csak kövessük a zöld keresztet, majd a Hubertlaki-tó fa táblával lesz jelölve.

Mit kell tudni róla?

Eszterházy-gróf egykor a közelben álló vadászkastélyához tartozó felduzzasztott vaditatóról van szó. Sajnos a kastélyról már csak múlt időben beszélhetünk, tűzvész végzett vele a ’60-as évek végén. A Hamuházi-réten most vadászlakot és kulcsos házat találunk, de a Bakonyban szerencsére több Eszterházy birtok is megmaradt. Mária Terézia 1748-ban a családnak ajándékozta a területet, így számos épített emléket köszönhetünk nekik.

A felduzzasztott tó facsonkjai jelzik a korábbi égeres helyét: nincs misztikus múlt, csupán egy elárasztott területről tanúskodnak a víztükröt megtörő szabálytalan végű oszlopok.

Tökéletes pihenőhely

Az erdő ezen részén tavasszal átható fokhagymaillat terjeng: jelzi, hogy megérkezett az erre is őshonos medvehagyma. A tó mellett néhány padot is találunk és a közelben tűzrakó helyeket is létestítettek, így amikor éppen nincs tilalom, szalonnasütésre is ideális.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zoltán Somogyi (@zo.so77)

A ráadás

Ha már itt járunk, kár lenne kihagyni a forrasztókői élőfa gyűjteményt, avagy egzótakertet, ahol megannyi egzotikus örökzöld között sétálhatunk. Erről viszont egy későbbi cikkünkben szólunk majd.

Forrásaink voltak: turistamagazin.hu, bakonybel.hu