Tömeges halpusztulás kezdődött a Velencei-tónál

Már öt héttel ezelőtt kezdődtek a gondok.

A hetekig tartó mentési munkálatok végén a hivatalos tájékoztatás szerint mintegy 4000 kiló hal vesztette életét az oxigénhiány miatt. Ez a tó halállománynak 1-1,5 százaléka. Ez látványos tünete volt egy súlyos gondnak: gyakorlatilag a tóban idén alig van víz. Most úgy tűnik, a probléma megint felütötte a fejét, mert egyre több a kék alga a vízben.

A Pecaverzumnak a halpusztulás lecsengését követően Dr. Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja már felhívta a figyelmét, hogy további komoly problémákra lehet számítani. A Szúnyogszigeti-kikötőben készült felvétel alapján hangsúlyozta, a microcystis a legutálatosabb, a legnehezebben kezelhető a kék algák között is.

A Pecaverzum helyi horgászoktól származó információi szerint újabb haltetemek jelentek meg, ami nem ígér semmi jót: a kék alga valóban terjed, és a víz színe is átlátszó, holott a tó természetes formájában zavaros vizű.

 

Azt tudtátok, hogy a Hévízi-tó unikumnak számít? Ismét látogatható a Balaton ikonikus kilátója is? Érdemes errefelé is túrázni!

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay, wikipedia)

via