Fotó: Wikipédia

Ismered az utcamacskát, akinek még szobrot is emeltek városában?

Tombili jó húsban volt, és arról híresült el, ahogyan flegmán könyökölt Isztambul utcáján. szobrot is emeltek róla.

Születési helye és ideje ismeretlen. Elhunyt 2016 augusztusában. Jellegzetessége volt a fehér bundáján cirmos rajzolat, valamint barátságossága, és egy bizonyos póz, ahogyan az utcán a padkán könyökölt, és Isztambul nyüzsgő Kadıköy negyedét szemlélte.

Mint tudjuk, macskának lenni filozófia. Éppen ez az életszemléletet adta vissza olyan hűen Tombili, aki élete során a város kedvence lett, amit jól mutat termete is. Fogalmazzunk úgy, hogy volt mit a tejbe aprítania. A Tombili elnevezést is a pufók házi kedvencekre alkalmazzák a török nyelvben, ami az utcamacska neve is lett végül.

Isztambul Kadıköy kerületét a Márvány-tenger partján, a metropolisz ázsiai oldalán találjuk. Igazi kultúrnegyed pezsgő élettel, könyvesboltok, éttermek, szórakozóhelyek hosszú sorával.

Tombili halála után az emberek egy petíciót fogalmaztak, hogy emléke ne vesszen a feledés homályába. Ezrt 17 ezren írták alá, majd Kadıköy polgármestere, Aykurt Nuhoğlu beleegyezett, hogy a város hivatalosan is megemlékezzen róla. Tombilit abban a pózban örökítette meg egy helyi szobrász, Seval Şahin, amelyről elhíresült. A bronz szobrot  2016. október 4-én, az állatok világnapján avatták fel.

Macskalopás

Egy hónappal később azonban a szobor eltűnt, és csak a szobor rézplakettje maradt hátra. 2016. november 8-án Kadıköy önkormányzata bejelentette, hogy a szobrot ellopták, ami nagy felháborodást váltott ki Törökországban és az országon kívül is.

“Ellopták Tombili szobrát. Minden szépnek az ellenségei. Csak a gyűlöletet, a könnyeket és a háborút ismerik” – hangoztak Tuncay Özkan török parlamenti képviselő érzelmileg jelentősen elragadtatott szavai, amelyek hűen jelzik Tombili macska eszmei jelentőségét. A szobrot nagy meglepetésre és minden bizonnyal a közfelháborodás hatására é2016. november 10-én sértetlenül visszaszolgáltatták.

Tombili bronzmása ma is látható és látogatható és persze simogatható Kadıköyben.

Forrásunk volt: bbc.com