Több mint egy méteres vízszintemelkedés veszélyeztetheti Velencét

Legalábbis egy kutatás szerint.

A velencei áradások egyre súlyosabb problémát jelentettek az elmúlt években, 2019 novemberében az elmúlt ötven év legmagasabb árvize öntötte el az UNESCO világörökségek közé tartozó lagúnaváros nagy részét.

A Natural Hazards and Earth System Sciences című tudományos folyóiratban a héten bemutatott jelentés szerint ha nem lassul le jelentős mértekben a klímaváltozás, akár 120 centiméteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet 2100-ra. Szélsőséges esetben akár a 170 centimétert is elérheti a növekedés.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a tenger szintjének növekedését sürgősen figyelembe kell venni Velence várostervezésében.

Az olasz kormány több milliárd eurót fektetett be egy áradásmentesítő, de vitát kiváltó gátrendszer kialakításába. A MOSE rendszerét az elmúlt évben aktiválták először sikeresen.

A tudósok előrejelzése szerint a gátrendszernek 2075-től az év nagy részében zárva kell maradnia, hogy megvédje Velencét a víztől. Ez azonban több kárt okozhat, mint hasznot, mivel a lagúnák érzékeny ökoszisztémáját károsíthatja a gátak hosszútávú alkalmazása, aminek aztán a gazdaságra is hatása lehet.

Magyarország legfiatalabb nemzeti parkja is rengeteg élményt kínál. Megkóstolnád Tajvan új pizzáját?

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)

(Fotók: unsplash)