Több európai országban is megkezdődött az óvatos nyitás

Lassan enyhülnek a korlátozások, felcsillant a remény, hogy hamarosan utazhatunk.

Nyáron már egészen biztos, hogy újra utazhatunk bizonyos országokba.

Olaszország

Tavaly ilyenkor még óriási volt a baj, de most enyhítik a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozásokat. Hétfőtől – létszámkorlátozással – újra látogathatók a múzeumok, mozik, színházak. Húsz tartományból tizennégy – közte Lombardia és a fővárosi régió – a kevéssé veszélyes, vagyis sárga zónába lépett át. Kinyitottak a bárok, éttermek teraszai. Este tíz óráig fogadhatják a vendégeket. A középiskolások 70 százaléka visszatért az osztálytermekbe.

Skócia

A kerthelyiséggel, terasszal rendelkező pubok, éttermek, kávézók Skóciában is kinyithattak hétfőtől. Fogadhatnak már vendégeket az edzőtermek, uszodák és az ajándékboltok is.

Franciaország

Bár a kórházak intenzív osztályai megteltek, de a napi új fertőzések és halálos esetek száma folyamatosan csökken, így elkezdődött az óvatos lazítás. Hétfőtől a bölcsődék, óvodák és általános iskolák nyitottak ki újra. A jövő héttől pedig feloldják a belföldi utazási tilalmat is.

Nyárra ismét megnyithatja határait az Európai Unió az amerikai turisták előtt, de csak azok utazhatnak Európába karanténkötelezettség nélkül, akik be vannak oltva a koronavírus ellen.

Az Európai Bizottság szóvivője így fogalmazott, „az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák használata az Egyesült Államokban elősegíti az európai utazásokat. Javaslatot tettünk az ilyen vakcinákkal beoltottak számára egy digitális zöld útlevél bevezetésére. Erről már egyeztetünk az amerikai kollégákkal.”

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via