Tó az óceán felett: 30 méterről zúdul az Atlanti-óceánba a Feröer-szigetek tavának víze

A Feröer-szigetek legnépszerűbb látványosságához természetesen legenda is kapcsolódik.

A Sørvágsvatn-tó olyan hihetetlen látványt nyújt, mintha nem is lenne igaz, pedig ez a természeti csoda valóban létezik. Igazán különlegessé az teszi, hogy az óceán felett, ahhoz nagyon közel, a sziget sziklás pereme mentén terül el.

A Feröer-szigetek legnagyobb tava a Vágar nevű sziget déli részén található, Sørvágur és Vágar község határán. A tó területe 3,4 kilométer, hosszúsága 6 kilométer, legmélyebb pontján 59 méteres. 30-40 méterrel a tengerszint felett fekszik, a Bøsdalafossur nevű vízeséssel zúdul az Atlanti-óceánba.

Népszerű kilátópont a Trælanípan, ami körülbelül annyit tesz, hogy rabszolgahegy, nevét állítólag még a vikingektől kapta, akik a tetejéről dobhatták a vízbe szolgáikat, akivel nem voltak megelégedve. A sziklához vezető túraútvonal a Miðvágur nevű település mellől indul, ami a sziget központjának számít. A tó a helyiek körében is népszerű, akik csónakra szállva horgásznak itt, például sebes pisztrángra.

A tónak a történelem során fontos szerep jutott: a II. világháború idején a brit hadsereg, ami repteret is épített a víztől nyugatra, a Sørvágsvatnot a hidroplánok leszállóhelyeként használták.

A legenda szerint a tóban él a skandináv mitológia gyakran gyönyörű, lószerű lényként ábrázolt szörnye, ami szépségét arra használja, hogy magához csalogassa, majd a mélybe ragadva megfojtsa az embereket, akik a ragacsos bőréhez tapadtak.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: unsplash)