Tízezer ember új otthona lehet ez az óceánra épülő úszó város

Jövőre indulhat is az építkezés!

A dél-koreai Busan városának vezetése rábólintott egy újonnan létrehozandó óceáni település terveire. Az egymással összekapcsolt platformok sorozatából álló “úszó város” a megálmodói szerint 10 ezer embernek adhat otthont. A projekt megoldást jelenthet a tengerparti, valamint az emelkedő vízszint miatt veszélyben lévő települések problémáira.

A tervezők, építészek és mérnökök együttműködésével megvalósuló Oceanix projekt még 2019-ben mutatta be az “árvízbiztos” városra vonatkozó terveket. A szervezők azóta keresik a prototípus építésének helyét. Mostanra megtalálták: a múlt hónapban megállapodást írtak alá Busannal és az ENSZ városfejlesztési ügynökségével, így az első úszó városrészek Dél-Korea partjainál épülhetnek meg.

Dél-Korea déli partvidéke, ahol Busan városa is található, komolyan ki van téve a tengerszint-emelkedés veszélyeinek; a Greenpeace Korea tavaly arra figyelmeztetett, hogy 2030-ra akár el is tűnhet a város híres Haeundae strandja.

 

A településeket önfenntartónak és hulladékmentesnek tervezték, ahol a lakosok képesek lennének saját maguknak megtermelni az élelmiszert és az energiát. A lakatlan platformok úszó szélturbinák és napelemek otthonaivá válhatnak, vagy bambuszt termeszthetnek rajtuk az új épületek felépítéséhez.

 

Örökre megváltozott Barcelona felett az ég. Egyre több turista juthat el a Mecsek ékszerdobozásba.

via