Tibet első gyorsvasútja annyira magasan fut, hogy az utasoknak extra oxigén kell

Nem mindennapi vasút, annyi biztos!

Tibetben átadták a tartomány első gyorsvasútját, ami olyan magasan van, hogy az utasoknak extra oxigénre van szükségük a szerelvényen – írja a CNN nyomán a Telex.

A tibeti tartományi központot, Lhászát Nyingcsi városával összekötő 435 kilométeres vasútvonal június 25-i átadásával a kínai szárazföld mind a 31 tartományi szintű régiója számára lehetővé vált a nagysebességű vonatközlekedés.

Tibetben nem volt könnyű feladat nagysebességű vasutat építeni, az útvonal mintegy kilencven százaléka háromezer méternél magasabban van a tengerszint felett.

De itt még nincs vége:

121 hídon és 47 alagúton haladnak át a vonatok, és 5,6 milliárd dollárt (1700 milliárd forint) költöttek a vonal megépítésére. A nagy magasságban közlekedő Fuxing vonatok automatikus oxigénellátó rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek az oxigénszintet valamivel magasabban tartják, mint a légkörben található átlagos szint.

A vonatok ablakai pedig speciális üvegréteggel vannak ellátva, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a régióban tapasztalható magas UV-szintnek.

Vonatoznál? Tudtad, hogy június 1-jétől már a környező országokba is utazhatsz vonattal? Európát pedig már hálókocsis vonatokkal utazhatjuk be!

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)