Thaiföld megválogatná turistáit

Nem feltétlenül ugyanolyan típusú turistákat fogadna, mint korábban.

Thaiföld rengeteg látogatót vonzott a világjárvány előtt, akik nem sokat törődtek a környezettel.

Éppen ezért Phiphat Ratchakitprakarn idegenforgalmi miniszter kijelentette, hogy inkább a minőségi turistákra helyeznék a hangsúlyt.

Az egyik kedvelt célpont, amely örülne ennek a változásnak, az a világhírű fehérhomokos strandjairól és tiszta kék vizéről ismert Phi Phi szigetek. A paradicsomi hely a zárlat következtében megúszta a korábban megszokott turistahadak támadását, így a régió szépen, csendben kilábalt a túlturistásodás okozta veszteségekből.

A járvány előtt a Phi Phi Nemzeti Parkba évente több mint két millió látogató érkezett, és naponta hatezren kirándultak el a világhírű Maya Bay-hez. Az ellenőrizetlen tömegturizmus pedig jelentős romboló hatással volt a régió igen érzékeny ökoszisztémájára.

A koralltakaró mérete például több mint hatvan százalékkal csökkent az elmúlt bő egy évtizedben. A probléma odáig fajult, hogy 2018-ban le kellett zárni a Maya-öböl egy részét. Azóta sem nyitották meg, és mivel a szigorú utazási korlátozások miatt a látogatók száma szinte a nullára csökkent, a környezet elkezdett helyreállni; a partoknál láttak már veszélyeztetett cápákat, és visszatértek a teknősök is. A Maya-öbölbe újratelepített korallzátonyok több mint negyven százaléka túlélte a pusztítást, a teljes helyreálláshoz még két – látogatók nélküli – évtizedre lenne szükségük.

A kormány reményei szerint a fenntarthatóbb látogatókra összpontosítva újra tudja éleszteni az iparágat. Ennek érdekében egy olyan hosszú távú program elindítására készül, ami négyféle típusú látogatót célozna meg.

A vízumokkal, adókedvezményekkel, valamint az ingatlanok tulajdonjogára vonatkozó szabályok enyhítésével a magasan kvalifikáltakat, a tehetős világpolgárokat és nyugdíjasokat, továbbá a munkát kereső szakembereket kívánják az országba csábítani.

Örökre megváltozott Barcelona felett az ég. Egyre több turista juthat el a Mecsek ékszerdobozásba.

via