Télen a leghangulatosabb a Fekete-Körös

Jártatok már itt télen?!

A téli időszakban is érdemes egy kiadós sétát tenni a Körös-Maros Nemzeti Park tájain kanyargó Fekete-Körösnél. A töltéseken, hullámtereken gazdag madárvilágban gyönyörködhetünk, és kis szerencsével akár hermelinnel is találkozhatunk – olvasható a szervezet honlapján.

Mint írják, a Fekete-Körös hazánk egyik legkevésbé szabályozott folyója. A Bihar-hegységben ered, teljes hossza 168 km, melyből 20,5 km folyik az országhatáron belül. A Fekete-Körös egy közel 5 km-es szakaszán határfolyó is.

A Fekete-Körös ilyenkor, télvíz idején mutatja meg igazán hangulatos arcát, amikor véget ér a duzzasztási szezon, és a víz zabolátlanul szalad a szűk kanyarokban. A halban gazdag folyó ilyenkor a telelő madaraknak is otthonául szolgál, különösen az állóvizek befagyása után rendszeresen láthatunk itt kisebb-nagyobb csapatokban áttelelő récéket (főként tőkés és csörgő récéket).

A zátonyokon nagy kócsagok és szürke gémek kémlelnek zsákmány után, amely ilyenkor legtöbbször apró halakból áll. Egyik legszínesebb madarunk, a jégmadár szintén kisebb halakra vadászik. A mélyebb részeken kárókatonák is szerencsét próbálnak.

Thaiföld megadóztatná a turistákat. Tiltott helyek, ahol turista nem járhat.

via

(Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)