Egészen hihetetlenül látszott a Tejút hajnalban a Felvidéken

Gyönyörű és ritka pillanat!

A Tejútról a leglátványosabb fotókat általában északi országokból szoktuk látni, ezért mindig borzasztóan örülünk, ha Magyarországról vagy szomszédaink felől érkezik egy-egy káprázatos éjszakai felvétel. Ilyen ez a két fotó az éjszakai égboltról a felvidéki Gömöralmágyról tegnap hajnalban, ahol hihetetlenül látszik a Tejút.

Gömöralmágy, avagy más néven Almágy, szlovákul pedig Gemerský Jablonec egy apró, kevesebb mint hétszáz lelkes község Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Rimaszombati járásában.Vályi András az 1700-as évek végén így írt róla:

“ALMAGY. Magyar falu Gömör Vármegyében, birtokosai több Nemes Urak, lakosai katolikusok, fekszik Egyházas Bástól, mellynek filiája nem messze. Határbéli főldgye, hegyes, és völgyes, de meglehetős búzát terem, károsítyák vidékjét a’ nagy záporok, mivel gödrös fekvése miatt nem tragyáztattathatik, legelője szoross, mind a’ két féle fája van, malma is helyben, kendert áztató víze alkalmatos, melly tulajdonságaihoz képest a’ harmadik Osztályba tétettetett.”

Azt még nem említette, milyen káprázatos innen a Tejút, de reméljük, az újkor krónikásai már hozzáteszik!

(Fotók: MTI/Komka Péter)