Fotó: Michael Shainblum Photography

Tejköd, a Tejút és a Golden Gate bámulatos fotókon

Michael Shainblum nemcsak csodálatos és megismételhetetlen fotókat készített Kaliforniában, de egy videóban meg is osztja a képek készültének paramétereit is.

A minap mi is közzétettük Vanatka Martin lélegzetelállító képét, melyet a Csobáncról készített Ausztria irányába, és a tiszta időnek köszönhetően az Alpok vonulata is felsejlik a távolban. Jókor jó helyen, mondják, és ez Michael Shainblumra halmozottan igaz. Természetfotósként rengeteg különleges együttállásnak volt már tanúja sokszor a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt is.

Éppen egy különösen tiszta és légszennyezés-mentes napon sikerült valószínűleg megismételhetetlen képeket készítenie, melyen az ikonikus Golden Gate és a tejút is látható, egyszerre.

Az ilyen típusú képek sok türelmet és kivárást igényelnek, a végeredmény pedig kétesélyes: vagy csodás lesz a fotó, vagy használhatatlan. A tökéletes, lég- és fényszennyezés-mentes éjszakának köszönhetően Shainblumra rámosolygott a szerencse, nem hiába várt órákat az éjszakában. Mivel a helyszín egyébként nem arról híres, hogy sikerülne hasonló fotográfiákat készíteni… tekintve, hogy a San Francisco-öböl igen forgalmas, szeles és hektikus időjárási viszonyokat produkál az év minden szakaszában.

A természetfotós megosztotta a PetaPixel fotós oldallal, hogy már több alkalommal készült egy hasonló beállításra… de sosem voltak ideálisak a körülmények, leginkább a fényszennyezés zavart be. Mivel a készítés éjszakáján nagy és sűrű köd ült az öbölre, az blokkolta a fényeket, így a sikerült elérnie, amit szeretett volna.

Két sorozatot készített, melyeket az utómunka során összefűzött, hogy megszülethessen a kép, melyen a ködből kikandikál a Golden Gate csúcsa, jobb oldalt pedig megjelenik a ragyogó, csillagokal teli felhőszerű sáv, a Tejút.

Shainblum két fontos tanácsot is megosztott a PetaPixellel mindazoknak, akik hosszú expozíciós éjjeli fotókat készítenének a csillagos éggel a fókusban: érdemes használni a PhotoPills applikációt, és a Darksitefinder-t is, ahol követhetjük, hogy merre a legcsekélyebb a fényszennyezés.

Érdemes követni Shainblum Youtube csatornáját és Instagramját is!

Forrásaink voltak: petapixel.com, shainblumphoto.com