Tegyük tisztába: Horvátországból hazatérve továbbra is szükség van a védettség igazolására

Ha Horvátország felé vennétek az irányt, akkor ezt a fontos dolgot jobb, ha észben tartjátok.

A konzuli szolgálat aktuális tájékoztatása szerint 2021. június 17-ével Magyarország a „zöld” kategóriába került Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerint, és ennek értelmében a Magyarországról Horvátországba beutazó állampolgárok érvényes úti okmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba.

A hazajutáshoz viszont továbbra is szükség van a védettség igazolására, ennek hiányában 10 napos karantén vár a hazaérkezőkre – derül ki az ATV Híradó riportjából, ahol elhangzott, hogy a hatóságok azt javasolják, hogy ha lehetőségünk van, regisztráljunk a horvát konzulátus honlapján, ha déli szomszédainknál nyaralnánk.

A magyar konzuli szolgálat zöld számán ugyanakkor arról tájékoztattak, hogy a védettségi kártyára nem a Horvátországba való beutazáshoz, hanem a hazautazáshoz van szükség, ezt ugyanis ellenőrzik, amikor a magyar állampolgárok visszatérnek Magyarországra. Az ATV szerint ez azt is jelenti, hogy akinél nincs ott a védettségi igazolvány, vagy egyáltalán nincs védettségi kártyája, annak az érvényben lévő szabályok értelmébe nyaralás után 10 napra karanténba kell vonulnia – írja a hvg.hu.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay)