Tegyél egy kört Ausztria kulináris és kulturális fővárosában, Grazban

Remek egynapos programajánlónk következik!

Ha csak tényleg szeretnétek kiruccanni, akkor vegyétek célba Grazot. Közel van, érdekes és maradandó élményt ad.

Schlossberg

Ausztria egyik nemzeti szimbóluma és Graz kihagyhatatlan látnivalója. A kastély egy szikla kiszögellésén áll immár több min egy évezrede. Különös jelentőséggel bír, hiszen a város róla kapta nevét. Az erődöt szlávul Gradecnek nevezték, innen ered a mai Graz elnevezés.

Grüner See

Graz közelében található a búvárok paradicsoma, a kristálytiszta és nagyon hideg vizű Zöld-tó, amely nyaranta elárasztja a völgyet, mivel hóolvadáskor megnő a vízszint. A tóparti sétányok és padok így csak a mélyben tekinthetők meg, kizárólag búváröltözékben! Igazán különleges, nem mindennapi élmény.

Graz Ausztria második legnépesebb városa és második legfontosabb egyetemi városa. 1999-ben az UNESCO Graz történelmi központját és a Várhegyet felvette a világörökségi helyszínek közé, 2003-ban Európa kulturális fővárosa volt, 2010-ben az Eggenberg-kastély is felkerült a világörökségi helyszínek listájára, majd 2011-ben elnyerte az UNESCO „Dizájn városa” címét.

Hauptplatz

A mindig nyüzsgő Hauptplatz a város szíve, ahol ma már csak gyalogos- és villamosforgalom van (utóbbiak miatt óvatosan haladjunk, hiszen autók hiányában könnyű elbámészkodni). A háromszög alakú teret elegáns 17-18. századi polgárházak határolják, melyek közül a legnagyobb az 1893-ban átadott Városháza. A főtér körüli pompás homlokzatú polgárházakból talán a Sporgasse sarkán álló, virág ornamentikájú stukkókkal dekorált Luegghaus a legszebb.

Eggenberg-kastély

A grazi Eggenberg-kastély Stájerország legjelentősebb barokk kastélya. Kitűnő állapotban megőrzött belső terei, kiterjedt, látványos parkja, az Universalmuseum Joanneum múzeum itt elhelyezett egyes gyűjteményei az Eggenberg-kastélyt a legértékesebb osztrák kulturális emlékek közé emeli. 2010-ben Graz óvárosával együtt felkerült az UNESCO világörökségének a listájára.

Felfedezés után egy kis habzsi-dőzsi felsőfokon

Graz környékére a kisebb gazdaságok és az érintetlen természeti táj jellemző, amelyek garanciát jelentenek a kitűnő minőségű élelmiszerekre. 15 stájer ínyencrégió látja el Grazot hússal, hallal, gyümölccsel, zöldséggel, és varázsolja a várost elsőrangú kulináris fővárossá. Egy Graz környékén honos különleges salátának köszönhetően a város maga is egyike ezeknek az ínyencrégióknak. Kitűnő borok és sörök, jó minőségű, különleges és házias ételek – mindez egyszerre jellemzi az ízek fővárosát.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)

(Forrás: wikipedia, mienkavilág.hu)