Fotó: Basilica de la Sagrada Família Facebook

Tegnap örökre megváltozott Barcelona fölött az ég: egy 5,5 tonnás csillag ragyog a Sagrada Família tornyán

Tegnap megható történelmi esemény szemtanúi lehettek mindazok, akiket az este Barcelonában ért, vagy követték az élő közvetítéseket Katalónia fővárosából. A csodálatos Sagrada Família tetején felragyogott a 12 ágú, 5,5 tonnás betlehemi csillag, ami mostantól a városkép legfényesebb pontja lesz.

December 8-a a kereszténység egyik legfontosabb Mária-ünnepe: a Szűzanya szeplőtlen fogantatásának napja. Barcelona város lakóinak pedig mostantól 2021. december 8-a többletjelentéssel bír, ugyanis egy lépéssel közel kerültek hozzá, hogy a világ egyik legfontosabb temploma, kegyhelye elnyerje végleges formáját. A Sagrada Família építkezésének határidejét 2026-ra tették — ez Antoni Gaudí halálának 100. évfordulója. A templom az elmúlt 95 évben rengeteg újrakezdést, leállást megélt, a városlakók sokszor lemondtak már arról, hogy valaha eltűnnek a tájsebekként emlegetett daruk, és elkészül a híres épület.

A szentmisét és a csillag feloltásának ceremóniáját élőben közvetítették, így a hívők, Barcelona rajongói, Gaudí tisztelői és az épület szerelmesei is megtekinthették, ahogy az úgynevezett Szűzmária-torony betlehemi csillaga először ragyogja be a város fölötti égboltot. Tapsvihar és örömkönnyek fogadták.

A Szűzmária-torony 1976 óta az első épületrészlet, amely teljes pompájában ékesíti a várost, fényt és reményt sugározva.

Fotó: Basilica de la Sagrada Família Facebook

December 4-től egészen 8-ig apránként, felfelé haladva világították ki a tornyot. A nagy napon Barcelona érseke történelmi pillanatként illette a csillag kivilágítását, egy sötét és szenvedéssel teli időszak után.

Forrásaink voltak: thelocal.es, travelandleisure.com, euronews.com, sagradafamilia.org