Te tudtad? Ezek az országok megváltoztatták a nevüket

Valljuk be, azért nem túl gyakran hallani arról, hogy egy ország megváltoztatja a nevét.

Zimbabwe

Így hívták: Rhodézia

Zimbabwe közel egy évszázadon át viselte a Rhodézia nevet a brit gyarmatosító és bányatulajdonos, Cecil Rhodes után. A vezetés sokáig a brit kormány támogatásával folytatta kizsákmányoló és rasszista politikáját, és az országot fehérek vezették, de amint az ország visszakerült az őslakos feketék kezébe, a Rhodesról elnevezett országot 1980-ban átkeresztelték a rasszizmusra nem emlékeztető mai nevére, Zimbabwere.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@littl_enature által megosztott bejegyzés

Kongói Demokratikus Köztársaság

Így hívták: Zaire-i Köztársaság

Ha lenne névváltoztató világbajnokság az országok között, Kongó minden bizonnyal jó eséllyel indulna az aranyéremért. II. Leopold belga király kegyetlen uralma alatt 1885-től 1908-ig az országot Kongói Szabad Köztársaságnak hívták, ami után következett a Belga Kongó, majd a Kongó-Leopoldville és a Kongói Köztársaság nevet is viselte, hogy aztán Mobutu Sese Seko diktátori uralma alatt a Zaire-i Köztársaság nevet kapja, a Kongó folyó alternatív neve, a Zaire alapján. Mobutu halála után 1997 óta az országot Kongói Demokratikus Köztársaságnak hívják.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Travel Afrique (@travelafrique) által megosztott bejegyzés

Mianmar

Így hívták: Burma

A névváltoztatás oka:

A délkelet-ázsiai országban a névváltoztatást nem demokratikus úton vitték végbe, hanem 1989-ben a katonai junta erőszakkal vitte véghez az akaratát, és változtatta az ország nevét Burmáról Mianmarra. A változást sokan azóta sem voltak hajlandók elfogadni, többek között az Egyesült Államok is szándékosan beszél folyton Burmáról, és nem Mianmarról.

Srí Lanka

Így hívták: Ceylon

A Srí Lanka lefordítva fénylő, ragyogó földet jelent, így nem csoda, hogy végül ezt a csodaszép nevet adták a szigetországnak. Elképesztően sok néven „futott” előtte, ismerhettük Lankaként, Simunduként, Szerandivesként és Szerendibként is, de az általánosan ismert neve az angol Ceylon lett, ami egészen 1972-ig volt érvényben, akkor változtatták meg Srí Lankává, ezzel is maguk mögött hagyva történelmük azon szakaszát, amikor még brit gyarmat voltak.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sri Lanka (@srilanka) által megosztott bejegyzés

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: Instagram/ srilanka)