Melyik szomszédos országba utazhatsz most, és hova nem?! Összegyűjtöttük

Nem könnyű eligazodni a már naponta változó szabályok között. Melyik szomszédos országba lehet menni gond nélkül? Hova nem ajánlott? Képbe hozunk!

Sorra vettük a szomszédos országokat, hova, milyen feltételek mellett tudtok beutazni – amennyiben elindultok. Annyit mondunk, hogy talán a legdurvább, és legbonyolultabb most Szlovákiába utazni, a legkönnyebb pedig Szerbiába.

Horvátország

A határátlépésekor a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet (PCR teszt) kell bemutatni, vagy a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban kell elvégezni, és a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn.

  • A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről.
  • A torlódás elkerülése, és a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül.

Fontos! A magyar állampolgárok mentesülhetnek a beutazási korlátozások alól, ha halaszthatatlan üzleti okból érkeznek Horvátországba, és azt a határon hitelt érdemlően tudják igazolni (pl. üzleti meghívó levéllel). Ingatlantulajdoni lap nem elegendő az üzleti célú beutazás igazolásához!

Szlovénia

A piros országból érkező állampolgárok (Magyarország is a piros országok közé tartozik) számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban, illetve a szlovén fél által elfogadott harmadik országbeli laboratóriumokban készített PCR-teszt, illetve az uniós vagy schengeni tagállamban készített, 24 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható.Regisztrálni külön nem szükséges az országba történő belépéshez.

Tudod, hogy zajlik a tesztelés? Még nem? Nézd meg videón!

Ausztria

Általános szabály 2021. február 10-től: beutazás feltétele az azt megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy antigén teszt. Amennyiben a beutazáskor nem áll rendelkezésre a negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A belépés után minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulnia, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. A beutazás napja a 0. nap.

  • Ingázókra vonatkozó eltérő rendelkezések: Február 10-től a munkavállalás, tanulmányok folytatása vagy családlátogatási célból ingázók esetében is bevezetik a kötelező Covid-19 tesztelést, valamint a regisztrációt (pre-travel clearance). Az ingázók a mindenkori belépés időpontját megelőző legfeljebb órára és percre pontosan 7 napban készült negatív PCR vagy antigén teszt birtokában léphetnek be. Ilyen teszt hiányában a beutazástól számított 24 órán belül kötelesek a tesztet pótolni, mely időszak alatt azonban nem kell karanténba vonulniuk.
  • 72 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén tesztelési eredményről kiállított igazolás birtokában utazhatnak be, regisztráció mellett azok, akik üzleti céllal érkeztek az országba.

 

Szlovákia

Mindenkire, aki Szlovákia területére belép vagy külföldről érkezik vissza 14 napos házi vagy intézményi karanténkötelezettség vár, abban az esetben is, ha rendelkezik 72 óránál nem régebbi, EU-tagállamban kiállított negatív RT-PCR teszttel. A tesztkötelezettség a kötelező karantén 8. napján lép fel.

  • Bizonyos csoportok, mint például az ingázók, vagy a szomszédos államokban tanulmányaikat folytató személyek esetében a határon történő ingázáshoz szükséges 7 napnál nem régebbi negatív antigén vagy RT-PCR teszt bemutatása mellett lehetséges a beutazás.
  • Minden belépő személynek regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon a https://korona.gov.sk/hu/ehranica/ oldalon és házi, vagy intézményi (amennyiben nem rendelkezik Szlovákiában lakcímmel) karanténba kell vonulnia, amíg nem rendelkezik negatív RT-PCR teszttel.

Azok a személyek, akik az elmúlt 14 napban kizárólag Európai Uniós tagállamban, továbbá Izland, Norvégia, Liechtenstein, Svájc vagy Nagy-Británia és Észak-Írorszg Egyesült Királyságának területén jártak 14 napos otthoni vagy intézményi karanténba kerülnek, amely addig tart:

  • amíg nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel,
  • tünetmentesség esetén (teszt hiányában) a 14. nap végéig

Szlovákiába történő belépésnél az üzleti célú út nem jelent kivételt a szlovák oldalon. Az üzleti cél igazolásának a Magyarországra történő visszatéréskor, a magyar oldalon van jelentősége.

Ukrajna

Magyarország 2021. március 1-től a piros kategóriába tartozik.

A piros besorolású országból belépő személyt 14 napos karanténra kötelezik, és az érintettnek 24 órán belül PCR tesztet kell végeztetnie. Minden belépőnek a mobil telefonjára le kell töltenie a „maradj otthon” karanténkövető alkalmazást. A karanténból az érintett – amennyiben nem mutatja megbetegedés jeleit – negatív teszt eredménnyel szabadulhat. Előzetes regisztráció nem szükséges.

 

Románia

A Románia esetében, az országba való belépéskor mindenki köteles bemutatni egy legfeljebb 72 órán belül készült negatív SARS-CoV-2 RT-PCR tesztet. Mivel Magyarország jelenleg sárga zónában van, ezért két hét karanténkötelezettség is vár azokra, akik átugranak Romániába. A jó hír, hogy külön regisztrálni nem kell. Az üzleti célú beutazás esetén nincs külön, erre vonatkozó általános kivétel.

A lakáson kívül mindenütt (utcán, üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, térben) kötelező az orrot és a szájat is eltakaró védőmaszk viselése.

Szerbia

A Magyarországról, Albániából, Boszniából, Bulgáriából, Észak-Macedóniából és Montenegróból beutazóknak NEM kell teszt a Szerbiába való beutazáshoz. Mivel Magyarországról PCR teszt nélkül be lehet utazni, az onnan üzleti célból érkezőkre nem kell alkalmazni az alábbi speciális szabályt: akik üzleti okból érkeznek Szerbiába, előzetesen megszerzett negatív PCR teszt nélkül is beléphetnek az ország területére. Előzetes regisztráció sem szükséges.

Tranzitálni minden országból lehetséges.

Hírekből sosem elég!

Te tudod, mik lesznek a mérvadó utazási trendek idén? És azt hallottad, hogy hamarosan érkezik a vakcinaútlevél? A tengerjárók már biztosan útnak indulnak Olaszországban. Májustól már 22 euróból lejuthatsz Horvátországba! Kétmillió forint borravalót kapott egy pincér, nem csoda, hogy örült. Ne hagyd ki a különleges, de őrült ünnepekről készült cikkünket sem!

(Forrás: Konzuli Szolgálati oldalak, Fotók: unsplash, pixabay)