Szlovákiába sem lesz könnyű az átjutás, az ország szigorítja a határátlépést

A rendőrség már hétfőtől fokozott ellenőrzésekre készül a határon.

Szigorodnak péntek reggeltől a Szlovákiába érkezőkre és az oda hazatérőkre vonatkozó korlátozások: a koronavírus ellen beoltottak, illetve néhány más csoportba sorolt ember kivételével a határt átlépőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Az átutazók kivételével minden 12 évesnél idősebb határátlépőnek regisztrálnia kell, aminek elvégzéséről e-mailben kapnak visszaigazolást. Ezenfelül azoknak, akik nem kapták meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, és nem tartoznak a közegészségügyi hivatal oldalán részletezett kivételek egyik csoportjába sem, érkezésüket követően 14 napos házi karanténba kell vonulniuk. A karantén időtartama lerövidíthető, amennyiben az adott személy a karantén legkorábban ötödik napján PCR-tesztet végeztet, és annak eredménye negatívnak bizonyul.

A kötelező karantén nem vonatkozik azokra, akik egészségügyi okokból kifolyólag nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást, és azokra a szlovák állampolgárokra sem, akik a határ 100 kilométeres körzetében a szomszédos állam területén rendelkeznek állandó lakhellyel, nekik azonban a határátlépésnél egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

A szlovák hatóságok közlése szerint a rendőrség már hétfőtől fokozott mértékben tart ellenőrzéseket a határátkelőhelyeken.

Miért érdemes Szlovákiába utazni? Kattints IDE és megtudod! Szlovákiát már vonattal is felfedezheted!

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)

(Fotók: Getty Images)