Fotó: Unsplash

Kivételes felvételek milliónyi pislákoló szentjánosbogárról

A melegebb, balzsamos esték, a nyár beköszönte magával vonzza az igen látványos és varázslatos eseményt: a szentjánosbogarak rajzását. Hamarosan hírt adunk a hazai hivatalos esti túrákról is, de addig is megosztjuk ezeket a csodás Indiában készült fotókat és videókat.

Hazánkban Szent Iván éj közeledtével érdemes keresni a programokat, vagy egyénileg nekiindulni az erdőkbe, hogy tanúi lehessünk a szentjánosbogár-rajzásnak. Az apró bogárkák a luciferin vegyület jóvoltából világítanak, ráadásul az oxigénfelvétel függvényében ők maguk tudják szabályozni a pislákolás intenzitását, fényességet. Ez fontos szólítás, felhívás a párosodásra a hímeknél sokkal nagyobb tömegű, nőstényektől, akik szárnyak híján egyhelyben, bokrok aljában, a növényzetben, fák ágán és leveleken várják a fürgébb és röpképes társukat. Elképesztő, de körülbelül 2000 fajta szentjánosbogárfajt jegyeztek már le.

Sriram Murali Indiában, az Anamalai Tigrisrezervátumban rögzítette videóját és fotóit a milliónyi bogár fényjátékáról. A timelapse technikának köszönhetően néha olybá tűnik, mintha egyes fák kompletten fel lennének szerelve kicsi égősorokkal és egyszerre borulnának fénybe.

Murali az elmúlt 10 évben küldetésének érezte, hogy felhívja a figyelmet a fényszennyezés okozta károkra, a sötét és az éjjeli nyugalom, zavartalan környezet megőrzésének fontosságára. Rengeteg nagyszerű és látványos dokumentumfilmet készített már a témában, ahogy ez a szentjánosbogaras kisfilm is nagyon megkapóra sikeredett.

Sriram Murali Vimeo csatornáját ITT érheted el, weboldalát pedig ITT.

Forrásunk volt: thisiscolossal.com,