Szeged csodálatos kavalkáddal ünnepli szabad királyi városi rangját

Szeged napját köszöntik a hétvégén, ugyanis most lesz 303 éve szabad királyi város. Ha szereted Szegedet, ez egy kihagyhatatlan programnak ígérkezik!

Koncertekkel, zenés, táncos produkciókkal, az ország egyik legnagyobb kézműves seregszemléjével, nemzetiségi gálával, mazsorettversennyel köszöntik Szeged napját a hétvégén.

Szeged napját hagyományosan május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban “a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak.

Hagyományosan az évfordulóhoz kapcsolódva díszközgyűlésen adják át a város kitüntetéseit, köztük a díszpolgári címet, melyet idén Szajbély Mihály irodalomtörténész professzor kap. Pénteken kezdődik a Dóm téri kavalkád, ahol három napon át nyolc ingyenes koncert várja a látogatókat. A zenerajongók mások mellett a Vad Fruttik, Little G Weevil és barátai, valamint Ocho Macho koncertjét élvezhetik. Vasárnap este a Zenevonat szuperkoncerten az LGT sztárjaival és ünnepi tűzijátékkal emlékeznek arra, hogy Szeged 303 éve nyerte vissza szabad királyi városi rangját.

Az ünnepi programok része idén is a Szegedi Hídivásár, mely az ország egyik legnagyobb és leglátványosabb kézműves seregszemléje. Magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek szombaton és vasárnap a lezárt Belvárosi hídon és oda vezető Híd utcán kínálják portékáikat, s közben a járókelők látványműhelyeikbe is bekukkanthatnak.

Szombaton a Dugonics téren tartják a Nemzetiségi Gálát, melyen látványos zenés és táncos produkciókkal a Szegeden élő nemzetiségek nyújtanak ízelítőt kultúrájukból. A felújított Móra-park szolgál helyszínül a szombaton kezdődő Magyar Mazsorett Bajnokságnak, melyen az ország tizenöt településéről érkező csapatok mutatják be látványos koreográfiáikat.

A Szeged napját köszöntő programsorozat részeként vasárnapig tart a Szegedi Borfesztivál, melyen csaknem százötven, az ország minden részéről érkezett borász kínálja remekeit, az ünnepségsorozat keretén belül pedig több helyszínen mintegy 250 program várja a kilátogatókat:

2022. május 13-22:

Kincs tér: a Dugonics téri Gasztroudvarban finom borok és ételek, kisüzemi sörök várják a vendégeket.
Kézműves udvar: Klauzál teret tíz napra a környékbeli kézművesek veszik birtokukba.

2022. május 20-22.

Dóm téri kavalkád: a rendezvény második hétvégéjén a Dóm téren látványos koncertek nyújtanak felhőtlen kikapcsolódást.

Minden érdeklődőt vár a Szeged Napja Ünnepségsorozat:

– szenzációsan finom borokkal,
– jóízű baráti beszélgetésekkel,
– önfeledt mulatozással,
– felejthetetlen élményekkel,
– egyedülálló hangulattal,
– gasztronómiai specialitásokkal,
– a magyar kézművesipar remekműveivel,
– grandiózus koncertekkel.

Úgyhogy felkészülni, nagy mulatság jön!

(Forrás: MTI, SZVP, fotók: SZVP)