Szédületes lombkorona sétányok 500 kilométeren belül

1988-ban nyitották meg a világ első lombkorona sétányát (canopy walkways) egy ausztrál nemzeti parkban. Azóta a talajtól elemelkedett, a lombszintben vezető és kanyargó utak építése már megannyi erdőben jelen van, a túrázók pedig imádják ezt a magaslati élményt. Nem csak a távolba tekintés miatt szerethető, valahogy kapunk egy kis "kulisszák mögötti" érzést is, hiszen olyan tartományban nézhetünk körbe, ahol leginkább a madarak, mókusok, egzotikus helyeken majmok élik mindennapjaikat. Mutatunk négy lombkorona sétányt a közeli országok erdeiben.

Bachledka, Szlovákia

Átlagosan 24 méter magasan fut a canopy út, ám a végén található kilátótorony 32 méter magasba tör. Mivel összesen 6%-os az ösvény emelkedése, ezért kevésbé gyakorlott túrázóknak is ajánlott kirándulóhely. Sőt, akár kerekesszékkel és babakocsival is bejárható, mivel teljesen akadálymentes. A Bélai-havasok látványa egész évben emlékezetes, a sétányt végig hasznos információs táblákkal látták el, sok érdekességet megtudhatunk a környék növény- és állatvilágáról.

Az attrakciót a téli hónapok kivételével gyalogtúrával is megközelíthetjük, de retúr felvonóra is váltható jegy. A kilátótorony közepére flexibilis “trambulin-hálót” feszítettek, amin át is sétálhatunk, de a kevésbé tériszonyos és aktív csapattagok akár fel-fel is szökkenhetnek — a háló alatt 32 méteres mélység tátong.

A Bachledka egyik plusz menősége a majdnem 70 méter hosszú, csigavonalban futó fémcsúszda. Kár lenne kihagyni, hiszen nem minden nap érkezhetünk a földre egyenesen a lombkoronaszintről. A téli szezon külön ajándék, hiszen helyben sícentrumot is találunk.

Belépő ára: retúr felvonóval együtt 22 euro/fő

Szállás: Zdiar, Zakopane

További információ

Lipno, Csehország

Kicsit több mint ötórás az út a csehországi Lipno-ig, amit akár a népszerű Český Krumlov vagy Prága meglátogatása előtt/után is beilleszthetünk az utunkba, mint természetközeli állomás. 150 éves fák között/fölött sétálhatunk a szintén teljesen akadálymentesített mesterséges magaslati ösvényen, a Krkonose Nemzeti Parkban.

Tiszta időben élvezhetjük a tavak látványát, a közeli Alpok hegyvonulatait és szerencsére ehhez az ösvényhez is tartozik élménycsúszda. Nyári szezonban este 23:00 óráig látogathatjuk a sétányt, így egy szép naplemente, vagy csillagles is beleférhet a kalandba. Ráadásul az ösvény és a kilátótorony világítása is egészen mutatós. Télen a havas sétákon felül jó szívvel ajánljuk a tavakat, mivel népszerű korcsolyás spotnak számítanak.

Belépő ára: 12 euro/fő

Szállás: Frymburk, Lipno nad Vltavou

További információ

Salzkammergut, Ausztria

Felső-Ausztriában járunk, Gustav Klimt festőfenomén egyik legkedvesebb osztrák tájékán. Közel van Bad Ischl, Hallstatt, Dachstein is, festőibb alpesi vidéket szinte elképzelni sem lehet. 21 méter magasan fut maga a lombok közötti sétány, a kilátó torony pedig 39 méterével masszív, magas építménynek számít. Összesen 1400 méteres a túra, de lépésenként meg lehet állni bámészkodni. Ha gyorsabbak vagyunk, egyórás a magaslati út, ha inkább a mindent megfigyelő és elolvasó típusba tartozunk, akkor 1,5-2 órát is elidőzhetünk.

Akár hajóval is elérhetjük a látványos túraösvényt, az üzemeltetők pedig eleve a vízi és a vonatos megközelítést ajánlják a korlátozott számú parkolóhely miatt. A Grünberg felvonóval, vagy közepes nehézségű gyalogtúrával érjük el a lombsétány kezdeti pontját.

Az ösvényről és a tojásdad formájú kilátóból belátni a közeli hegyvonulatokat, az egész Traunsee-t, ami Ausztria legmélyebb tavaként jegyzett. Páratlan a látvány egész évben, minden napszakban. És persze a csúszdás szórakozás sem marad el, 75 méteren mehet a bátor siklás.

Belépő ára: 12 euro/fő a felvonóút nélkül, 28.20 euro a felvonóval

Szállás: Gmunden, Salzkammergut, Grünberg

További információ

Pohorje, Szlovénia

A Pohorje-hegység Szlovénia északi részén található, másik nevén Déli-Mészkőalpoknak is hívják. Csupán néhány éve adták át a 1043 méter hosszan vezető, lombszintben kanyargó természetközeli canopy utat. Akadálymentesített, rengeteg plusz információval, a növényvilág és a környéken vadon élő állatok jellemzőinek modern és szórakoztató bemutatásával.

A kilátótornyot a szlovén lombkorona sétány esetében is úgy tervezték, hogy a legdrámaibb kilátást nyújtsa, 37 méteres magasságával uralja a tájat. Az ösvénynek helyet adó Rogla-hegység kedvelt síterepnek számít, ezért a téli hónapokban akár össze is lehet kötni a síelést a látványosság felkeresésével. A csúszdát innen sem hagyták le, de persze a lépcsőkön is legyalogolhatunk.

Maribor is csupán egy órányi autóútra van, Pohorje kötelező program!

Belépő ára: 10 euro/fő

Szállás: Lukanja, Oplotnica, Zrece

További információ